Ict'ers bereid loon in te leveren

Salaris ruilmiddel voor baanbehoud

Drie op de tien ondervraagde ict-professionals is bereid een deel van zijn salaris in te leveren als daarmee hun baan behouden blijft of de continuïteit van het bedrijf geholpen is. Dat blijkt uit de ICT Barometer, het tweemaandelijkse onderzoek van Ernst & Young.

  
8 procent van de Nederlandse ict-professionals is bereid meer dan 10 procent loon in te leveren voor het behoud van zijn baan.
Van de respondenten is 15 procent bereid om 5 procent loon in te leveren. 5 procent wil tussen de 5 en 10 procent van zijn salaris afstaan en zelfs 8 procent van de ondervraagden wil meer dan 10 procent loon inleveren ter behoud van hun baan.
Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat vrouwen in de ict-branche beduidend minder verdienen dan hun mannelijke collega's. Het afgelopen jaar ontving ruim de helft (58 procent) van de ondervraagde vrouwen geen salarisverhoging. Bij de mannen was dit 41 procent. Ook blijken vrouwen vaak minder riante arbeidsvoorwaarden te bedingen dan mannen. Zij komen duidelijk vaker dan vrouwen in aanmerking voor een bonus, dertiende maand en lease-auto.

Verandering

Het salaris van de ondervraagde ict-professionals is het afgelopen jaar met gemiddeld 3,6 procent gestegen. Dat is 1 procent minder in vergelijking met andere functies. Werknemers tot 35 jaar ontvingen bijna drie keer zo vaak een salarisverhoging als hun vakgenoten van vijftig jaar en ouder. Opvallend is dat medewerkers bij bedrijven met minder dan twintig werknemers dit jaar een relatief hoge salarisstijging van gemiddeld 9 procent ontvingen.
Een tiende van de respondenten veranderde afgelopen jaar van werkgever. Het merendeel deed dit vrijwillig. Voor het komende jaar is 18 procent van plan van werkgever te veranderen. Het is opmerkelijk dat de intentie om van baan te veranderen hoger ligt onder vrouwen (31 procent) dan onder mannen (14 procent). Ook blijkt onder jongere werknemers de intentie groter dan onder oudere medewerkers.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-05T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.