'Veel mensen hebben geen idee van de mogelijkheden'

Case: de IT uit

Werken met informatietechnologie blijft door de brede toepassing ervan allang niet meer beperkt tot werken �n de IT. Wyze Wagenaar (59) uit Lelystad begon zijn carrière bij de Koninklijke Marine, waar hij programmeur en systeemontwerper was. Tegenwoordig is hij werkzaam als Hoofd Informatievoorziening bij de gemeente Alkmaar.

Career Guide
De Career Guide 2003 is een speciale uitgave van Computable over de stand van zakenop de ICT-arbeidsmarkt. Het is gericht op professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen enmogelijkheden. Want hoe moeilijk de markt momenteel ook is, de vaag naar goede en ervaren medewerkers blijft bestaan.
Tijdens zijn loopbaan bij de marine volgde Wagenaar de opleiding tot programmeur. Hij kwam op de afdeling automatisering terecht en werd systeemontwerper. Die functie bleef hij vervullen toen hij in 1975 naar adviesbureau Desisco in Amsterdam overstapte. "In de jaren daarna heb ik extra opleidingen gevolgd en ben ik ook zelf opleidingen tot systeemontwerper en systeemanalist gaan verzorgen. Eerst voor Desisco, later ook als docent bedrijfskundige informatie (BI) aan het heao in Arnhem." Daarnaast was Wagenaar zelfstandig ondernemer en werkte hij op projectbasis als adviseur en interim-manager bij verschillende organisaties. In 1998 maakte hij de overstap naar de gemeente Alkmaar.
Stelling: IT wordt steeds gewoner
Onno Polak: "Ik denk wel dat je het zo kunt zien. De afgelopen jaren kon het niet op in de IT, je kon eigenlijk overal terecht. Begin dit jaar, toen ik nog een andere betrekking had, zag ik de markt ineens inzakken. Op dat moment besloot ik ook: ik moet verder gaan kijken. Ik had geen zin om 'bankzitter' te worden."
In Alkmaar geeft Wagenaar leiding aan dertig medewerkers, verdeeld over de afdelingen helpdesk, systeembeheer en advies. De adviseurs binnen de groep houden zich bezig met bedrijfsorganisatorische zaken. "Zij denken bijvoorbeeld na over hoe we IT-toepassingen kunnen inzetten in de verschillende bedrijfsprocessen", verduidelijkt Wagenaar. "Ook zijn ze het eerste aanspreekpunt voor de sectoren. Zodra er iets moet veranderen, komen de sectoren bij hen, of het nu gaat om extra geheugen of het implementeren van extra applicaties op de werkvloer."

Van begraafplaats tot brandweer

Wagenaar stuurt de adviseurs aan, onderzoekt de toekomstige mogelijkheden van IT binnen de gemeente en is voor zijn afdeling verantwoordelijk voor het opstellen van de begroting en budgetbewaking. "Daarnaast neem ik deel aan werkgroepen, die meestal sectoroverschrijdend zijn. Denk aan de invoering van een document-managementsysteem of het flexibiliseren van de werktijden." Volgens Wagenaar verkijken veel mensen zich op de mogelijkheden binnen een gemeente. "Het leuke is juist de diversiteit, daar hebben veel mensen binnen de IT geen idee van. Onze klanten variëren van de begraafplaats tot de brandweer. Stagiaires verbazen zich ook altijd over de mate waarin ICT een rol speelt binnen een gemeente."
Hoewel Wagenaar zich nu niet meer met programmeren of netwerkinstallatie bezighoudt, zegt hij veel profijt te hebben van de ervaringen die hij in het verleden heeft opgedaan. "Het grote voordeel is dat je de taal van de medewerkers spreekt. Ik weet waarmee ze bezig zijn. Daardoor komen ze ook makkelijker naar me toe met inhoudelijke problemen. Zonder die ervaring had ik deze functie op een heel andere wijze inhoud moeten geven. Dan was ik meer een echte manager geweest, die technische en inhoudelijke zaken volledig aan anderen had moeten overlaten."

 
Eric Panhuis

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Eric Panhuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.