Een mooie job, maar toch gaat het fout

De top 5 van valkuilen

Iemand werkt bij een interessant bedrijf, heeft een uitdagende functie, verdient een goed salaris en heeft prima secundaire arbeidsvoorwaarden. Het klinkt hartstikke leuk, maar toch zit hij niet lekker in zijn vel. Waar gaat het fout? Career Guide zet - gevoed door Kinteh Consulting in Zeist - vijf valkuilen op een rijtje.

Career Guide
De Career Guide 2003 is een speciale uitgave van Computable over de stand van zakenop de ICT-arbeidsmarkt. Het is gericht op professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen enmogelijkheden. Want hoe moeilijk de markt momenteel ook is, de vaag naar goede en ervaren medewerkers blijft bestaan.
Oorzaak één: de drijfveren van de medewerkers onderling matchen niet. Het gaat dan om de richting die mensen aan hun leven willen geven. Wat vinden zij belangrijk? Hoe gaan zij met mensen om? Het kan voorkomen dat twee mensen er aan de buitenkant vrijwel hetzelfde uitzien, maar het niet goed met elkaar kunnen vinden omdat ze fundamenteel van zienswijzen verschillen. Iemand die het vanzelfsprekend vindt anderen te helpen bijvoorbeeld gaat waarschijnlijk niet door één deur met een collega die altijd een tegenprestatie verwacht.
 
Oorzaak twee: de bedrijfscultuur past niet bij een personeelslid. Als de drijfveren van een individu niet overeenkomen met de cultuur van de organisatie of een afdeling botst dat. De cultuur kan bepaald worden door de leidinggevenden of door een aantal medewerkers. Ook kan een bedrijfscultuur tot stand zijn gebracht door personeelsleden die er allang niet meer werken. Je kunt de rotte appels er wel uithalen, maar de cultuur blijft.
 
Stelling: wie carrière wil maken, moet niet zeuren
Lameh Kinteh van Kinteh Consulting: "Niet mee eens. Je kan zelf bepalen waar en hoe je carrière maakt. Je hebt alles zelf in de hand. Het is alleen zaak dat je de omgeving kiest die het best bij jou past. Dan valt er niets te zeuren, dan doe je het op jouw manier."
Oorzaak drie: een personeelslid kan zijn ei niet kwijt in de functie. Neem iemand die veel voldoening vindt in onderzoekswerk. Als hij dat in zijn functie niet kan of een manager heeft die dat niet onderkent, leidt dat tot irritatie, frustratie en ziekteverzuim.
 
Oorzaak vier: het gedrag dat iemand van nature laat zien, komt niet overeen met het verwachte gedrag in zijn functie. Is iemand enthousiast, extrovert en overheersend of juist terughoudend, gereserveerd en introvert? Als van iemand wordt verwacht dat hij open en uitnodigend is, maar hij is dat van nature niet, gaat hij zich geforceerd gedragen. Dat kost extra energie, wat weer ten koste gaat van het plezier in het werk.
 
Oorzaak vijf: iemand beschikt over te weinig 'zachte' competenties. Personeel wordt vaak aangenomen op basis van 'harde' competenties; op vakinhoudelijke kennis. Heeft een potentiële medewerker een studie informatica aan een universiteit afgerond en ervaring met het programmeren in C+, dan denkt de werkgever vaak: 'Mooi, die neem ik aan, dat zit wel goed'. Vervolgens gaat het mis omdat de werknemer op sociaal vlak tekortschiet. Hij is bijvoorbeeld niet klantgericht genoeg, heeft geen leidinggevende vaardigheden, of is inflexibel en niet stressbestendig. Kortom: 'harde' competenties zijn mooi meegenomen, maar beïnvloeden het uiteindelijke functioneren het minst. 'Zachte' vaardigheden daarentegen tellen des te meer.

 
Dorine van der Meij

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Dorine van der Meij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.