Microsoft krijgt extra tijd om te reageren op aanklacht

Geschil spitst zich toe op definitie 'geïntegreerd product'

Microsoft krijgt twee weken langer de tijd om een antwoord te formuleren op de aanklacht van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Dit bepaalde rechter Tomas Jackson maandag tijdens de eerste hoorzitting. Het ziet ernaar uit dat de rechtszaak tegen Microsoft uitloopt op een langdurige knokpartij.

De advocaten van Microsoft, afkomstig van de meest prestigieuze kantoren in New York en Washington, betoogden maandag dat ze alle documenten en verklaringen willen zien, om zo over evenveel informatie te beschikken als de tegenstander. De beslissing van rechter Jackson over dit verzoek zal langer dan een maand op zich laten wachten. De aanklacht die het Amerikaanse Ministerie van Justitie vorige week indiende, raakt Microsoft in het hart van zijn strategie om de software-markt te domineren. Microsoft voegt continu extra componenten toe aan Windows. Het ministerie tracht nu een obstakel op te werpen, door het software-bedrijf te verbieden de licenties van Internet Explorer te koppelen aan Windows 95. Volgens minister Janet Reno heeft Microsoft computerfabrikanten gedreigd de Windows licentie te beëindigen als de bedrijven de browser van het besturingssysteem zouden halen. De aanklacht van het ministerie is onder meer gebaseerd op verklaringen van Compaq, Gateway 2000 en Micron Technologies. De drie fabrikanten gaven aan hoe Microsoft hen onder druk zette om de Explorer te bundelen met Windows. Justitie eist een dwangsom van één miljoen dollar voor elke dag dat Microsoft zich niet aan de anti-kartel afspraken houdt. Volgens het software-bedrijf wist Justitie al in 1994 dat Microsoft van plan was de browser aan Windows 95 toe te voegen. De uitkomst van het geschil hangt in grote mate af van de definitie die de rechtbank gebruikt voor geïntegreerde producten. Volgens Microsoft maakt de browser deel uit van Windows 95. De onderneming schendt volgens zijn juristen de afspraken dan ook niet, want het staat Microsoft vrij om nieuwe functies te implementeren in het besturingssysteem, dat het aan fabrikanten in licentie geeft. Bill Gates noemde de actie van het ministerie "een poging om vernieuwing tegen te houden."

Hegemonie

De aanklagers benadrukken dat ze de koppeling tussen twee onafhankelijke producten, de browser en het besturingssysteem, trachten tegen te houden. "We zijn duidelijk. We denken dat het bewijs aan zal tonen dat het om twee gescheiden producten gaat", liet hoofd van het anti-kartel departement Joel Klein weten. De uitspraak van de rechter zal duidelijkheid moeten geven over de definitie van een geïntegreerd product. Analisten verschillen van mening over de gevolgen van een toewijzing van de klacht door de rechter. Gartner Group meent dat Microsoft zijn sterke grip op de fabrikanten zal verliezen. De concurrentie zal profiteren als het de browser en het besturingssysteem moet scheiden. Anderen denken dat Microsoft zo machtig is dat het opgeven van de bundelende praktijken geenszins een verlies aan hegemonie inhoudt. Het software-bedrijf kan fabrikanten de keuze geven tussen Windows zonder de Explorer, of een besturingssysteem mét de browser, voor dezelfde prijs. Weinig fabrikanten zullen voor de afgeroomde versie kiezen. Inmiddels hebben de Japanse autoriteiten, in navolging van de Europese Commissie en het Amerikaanse Ministerie van Justitie, een onderzoek aangekondigd naar de praktijken van Microsoft. De Japanse handelscommissie zal bekijken of de Software-gigant de anti-monopoliewet heeft overtreden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-31T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.