Apple krijgt luxe-probleem

IBM's nieuwe G3-processor streeft Motorola's G4 voorbij

Macintosh-fabrikant Apple loopt het risico een oudere processorgeneratie in zijn consumentencomputers te krijgen die beter presteert dan de nieuwere in zijn bedrijfsproducten. IBM onthulde vorige week op het Microprocessor Forum zijn jongste uitvoering van de Power PC G3-processor. Deze belooft betere prestaties dan Motorola's G4-chip.

IBM onthulde vorige week op het Microprocessor Forum in San Jose (Californië) de verbeterde uitvoering van de G3-processor. Die chip, 750FX, draait op kloksnelheden tussen de 700 MHz en 1 GHz, is uitgerust met 512 KB Level 2-cachegeheugen en heeft een 200 MHz systeembus. Dit levert volgens de fabrikant ongeveer 25 procent meer bandbreedte op tussen processor en geheugen dan de huidige G3-chips hebben.
IBM fabriceert de processor met zijn eigen productietechnieken koperen transistorverbindingen van 0,13 micron, sillicium-op-isolatiemateriaal, en laag-k di-elektrisch materiaal. Mede hierdoor verbruiken de 39 miljoen transistoren van deze chip slechts 3,6 Watt op een kloksnelheid van 800 MHz.
De nieuwe G3-variant ontbeert echter de multimedia-instructieset Altivec van Motorola (vergelijkbaar met Intels mmx en simd, en AMD's 3dnow). IBM heeft de chip nu onthuld en levert begin volgend jaar de eerste testexemplaren.
Analisten speculeren dat Apple de 750FX zo snel mogelijk opneemt in zijn consumentenproducten iMac en iBook. Die zijn voorzien van de oudere G3, terwijl Apple's bedrijfsproducten (Powermac en Powerbook) draaien op G4-processoren.

Snelheid � prestatie

Ondanks Apple's nadruk op het feit dat kloksnelheid niet equivalent is aan prestatieniveau wil het wel de snelheidskloof met de pc-wereld verkleinen. Probleem hierbij is dat de nieuwe variant van de oudere G3-chip een hogere kloksnelheid en prestatieniveau belooft dan de G4-processor van Motorola.
Die chipproducent werkt al geruime tijd aan een derde G4-variant, Power PC 7460 codenaam Apollo, die de GHz-grens moet doorbreken. Daarnaast is het ontwerp voor opvolger G5, de 8500, in september afgerond. Deze processor moet 1,6 GHz halen. Hij wordt naar verwachting in januari onthuld. Dat staat echter niet gelijk aan beschikbaarheid, laat staan in grote getale.
Apple heeft dit reeds eerder ervaren met de eerste G4-variant. Die was in september 1999 door Apple-president Steve Jobs gepresenteerd, maar liet nog tot februari 2000 op zich wachten. Vervolgens kampte Motorola met productieproblemen waardoor de snelste G4-uitvoering (500 MHz) een schaars goed was.

Details

Beide hardwarebedrijven willen zich niet een tweede maal aan dezelfde steen stoten. Er is dan ook een radiostilte. Details over de G5-processor zijn wel beschikbaar. De chip wordt geproduceerd met Motorola's techniek voor sillicium-op-isolatiemateriaal. Hij krijgt transistorlijnen van 0,13 micron. Verder zijn de chipeenheden voor zwevende komma-berekeningen herzien, wat het prestatieniveau een forse stap omhoog moet helpen.
Het energieverbruik ligt volgens geruchten op 26 Watt voor een 1,4 GHz-uitvoering, wat koeling door processorventilatoren nodig maakt. Deze wattage is nogal veel voor de energiezuinige Power PC-reeks. De huidige 7450 (G4) bijvoorbeeld verbruikt slechts 17 Watt op 533 MHz. Op het internet uitgelekte benchmark-resultaten suggereren dat de G5 op 1,2 GHz al de vloer aanveegt met Intels Pentium 4 op 2 GHz.
De geschatte G5-lanceringsdatum van begin volgend jaar lijkt mooi gelijk te lopen met het uitkomen van IBM's verbeterde G3. Het is maar de vraag of dit ook zo uitkomt, zeker gezien Motorola's moeite in het verleden met het op gang krijgen van de massaproductie van nieuwe Power PC-generaties en het halen van de aanvankelijk beloofde kloksnelheden.
Ondertussen richt Apple zich op zijn huidige productreeks met de lancering vorige week van de langverwachte G4-server met twee 800 MHz-processoren en twee nieuwe Powerbook-modellen die tot 667 MHz halen. Consumentenmachines iBook en iMac draaien nu op 600 en 700 MHz.
 
 
Winst ingezakt
Apple's nettowinst over het vierde kwartaal is 66 miljoen dollar, een daling van 61 procent. De omzet is 1,45 miljard dollar, wat 22 procent minder is dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen bedroeg de omzet 1,87 miljard dollar en de nettowinst 170 miljoen dollar. Voor het hele fiscale jaar 2002 boekte Apple een nettoverlies van 25 miljoen dollar op een omzet van 5,36 miljard dollar. In 2000 bedroeg de nettowinst 789 miljoen dollar op 7,98 miljard dollar omzet.
De Macintosh-fabrikant is somber gestemd over het fiscale eerste kwartaal, dat in december eindigt. Financieel directeur Fred Anderson houdt rekening met een verdere winstdaling en een omzet van tenminste 1,4 miljard dollar. Daarnaast verwacht hij een stijging van de operationele kosten, onder meer vanwege kerst-advertenties en de opening van drie nieuwe eigen winkels in de VS. Apple heeft reeds elf winkels opgezet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.