Niet IT maar gezondheidssector zet zesde Kondratieff-golf in gang

Psycho-sociale factoren bepalen rol informatiemarkt

Gezondheid, en niet informatietechnologie, zal in de volgende eeuw de zesde Kondratieff-golf in gang zetten. Dat voorziet Leo Nefiodow, werkzaam bij het Duitse nationale onderzoekscentrum voor informatietechnologie. Hij sprak hierover onlangs op het tiende retail-symposium van Siemens Nixdorf.

Volgens de economische theorie van Kondratieff is de samenleving onderhevig aan golfbewegingen die elk zo'n vijftig jaar duren. Elke golf wordt veroorzaakt door een revolutionaire ontwikkeling die in de decennia daarna tal van innovaties en een verhoging van de productiviteit met zich meebrengt. Economisch succes hangt dus niet af van lonen, rente of staatsuitgaven, maar van de wijze waarop de maatschappij zo'n ontwikkeling exploiteert.

Psycho-sociale aspecten

In de afgelopen 250 jaar zijn vijf Kondratieff-cycli waar te nemen, opgestart door 'locomotieven' als de uitvinding van de stoommachine, de toepassing van staal (spoorwegen), het benutten van elektronische en chemische energie, het grootschalig vervoersgebruik en de inzet van informatie. Deze laatste ontwikkeling heeft in de jaren zeventig de huidige, vijfde Kondratieff-golf aangezwengeld. Volgens Nefiodow is dit de eerste cyclus die niet door techniek is gedreven, maar gebaseerd is op een intellectuele factor. In de volgende cyclus komt de nadruk te liggen op psycho-sociale aspecten (fysiek, mentaal en sociaal). Informatie zal in zijn ogen ook in de volgende golf een belangrijke rol spelen. Maar de informatiemarkt verandert van karakter. Niet gegevensverwerking, databanken, of Internet zullen de gespreksthema's zijn, maar de kwaliteit van het leven.
Nefiodow ziet deze verschuiving ook in de milieusector, de biotechnologie en de zonnetechnologie; marktsegmenten waarvan hij een grote bloei verwacht in de zesde Kondratieff-golf. Maar de grootste bovengemiddelde groei, voorspelt hij, vindt plaats in de gezondheidssector (in de breedste zin van het woord: uiteenlopend van de gezondheidszorg tot aan de new age-cursussen). Dan draait het om een wereldwijde omzet van 2 biljoen dollar, uitgesmeerd over drie decennia. Op dit moment vindt er nog veel productiviteitsverspilling plaats. Door het toenemende belang dat aan psycho-sociale elementen wordt gehecht, zal deze markt evenwel de grote sprong voorwaarts maken.
Europa heeft grote kans om een sterke positie in de zesde cyclus in te nemen. "De medische technologie en milieutechnologie staan op een hoog niveau, er is een uitgebreid gezondheidszorgnetwerk, de vraag naar ecologische producten stijgt, er is een grote behoefte om de milieuproblematiek aan te pakken en men is gevoelig voor psycho-sociale kwesties", aldus Nefiodow.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.