Atos Origin kleurt Duitsland in

Overname deel Itellium versterkt Europese toppositie

Atos Origin verkeert nog in een post-Olympische roes. Diverse recente verrichtingen van de it-partner van het IOC liepen in het oog. "Bedrijven die roepen dat de markt niet aantrekt, begrijpen het niet", zegt directielid Wilbert Kieboom.

Eerste half jaar
Atos Origin realiseerde in het eerste halfjaar van 2004, na de overname van de Sema Groep begin dit jaar, een omzet van 2,653 miljoen euro. Dat is een stijging van 72 procent in vergelijking met het eerste halfjaar van 2003. De automatiseerder leed vanwege afschrijvingen een verlies van 22,6 miljoen euro.
Vlak voor de presentatie van de halfjaarcijfers (zie kader) baarde Atos Origin opzien met de overname van de infrastructuurdivisie van Itellium Systems & Services, het it-bedrijf van de Duitse warenhuisgigant Karstadt Quelle uit Essen. Zo'n negenhonderd personeelsleden stappen over naar de Frans-Nederlandse automatiseerder. Met deze transactie vult Atos Origin de laatste grote witte plek op de Europese landkaart in: Duitsland. "Om deze doelstelling te bereiken is het makkelijker de ict-groep over te nemen van een grote klant die in heel Duitsland actief is, dan een regionaal actieve automatiseerder", stelt Wilbert Kieboom, directielid van Atos Origin. "Door het verkrijgen van de infrastructuur met de bijbehorende assets, zoals rekencentra, kunnen we de ict-diensten, die Itellium nu vrijwel alleen aan het moederbedrijf slijt, tevens aanbieden aan andere Duitse klanten."
De Nederlandse Atos Origin-topman blijft positief gestemd over de marktontwikkelingen. "De economie trekt aan en klanten plegen sinds 2000 eindelijk weer vervangingsinvesteringen. Ook blijft de vraag naar beveiligingsoplossingen groeien en bestaat er een hang naar standaardisatie vanwege de vele overnames en fusies: ict-architecturen moeten worden geïntegreerd." Over partijen die klagen over de achterblijvende markt is Kieboom kort: "Dat zijn nationale spelers die niet mee kunnen draaien in het internationale circuit of firma's met een monocultuur die tegenvallers niet kunnen opvangen."
Vorige week maakte de dienstenaanbieder de oprichting van Atos Consulting wereldkundig. Het feit dat het tijdelijke recht op de naam Kpmg, verkregen bij de acquisitie van Kpmg Consulting in 2002, eind dit jaar afloopt, vormde een goede aanleiding om de versnipperd geraakte business- en ict-adviesdiensten - de Sema Groep kent ook nog consultants - te bundelen. Atos Consulting, rapporterend aan Kieboom, bestaat uit 2500 adviseurs, waarvan er duizend in Nederland actief zijn.
Voorts kondigde Atos Origin aan dat het naamsconflict met het Amsterdamse Atos Beleidsadvies en Onderzoek is beëindigd. Het bedrijf heeft een regeling getroffen en kan zijn naam in Nederland blijven voeren. De rechter oordeelde eerder dat het Amsterdamse Atos de oudste rechten op de naam bezat. Het schikkingsbedrag wil Kieboom niet noemen, maar hij erkent wel tevreden te zijn over de afloop. "We kunnen het ons niet permitteren om na jarenlange investeringen in naamsbekendheid, onlangs nog als sponsor van de 'vijf ringen', onze naam kwijt te raken aan een bedrijf met veertig man."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-17T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.