Japanse onderzoekers willen menselijke robot ontwikkelen

Astroboy komt tot leven

De Japanse overheid investeert de komende dertig jaar vijftig miljard yen (een kleine 395 miljoen euro) per jaar in het Atom Project, waarin wetenschappers een robot willen ontwikkelen met de mentale, fysieke en emotionele capaciteiten van een vijfjarig kind.

Het project is geïnspireerd op de Japanse robot-animatieserie 'Tetsuwan Atom' van de tekenaar Osamu Tezuka. Buiten de Japanse grenzen is Tetsuwan Atom bekend geworden als Astroboy. Volgens de onderzoekers helpt het project de promotie van wetenschappelijke en technologische vorderingen in Japan. Het wordt vergeleken met het Amerikaanse Apollo Project, waarbij niet alleen mensen op de maan landden, maar ook een serie technologische doorbraken werd geboekt.

Fysieke gesteldheid

Eerder ontwierp Honda Motor de robot Asimo, waarmee duidelijk werd dat met Japanse technologie robots zo te programmeren zijn dat ze de menselijke manier van lopen evenaren. De fysieke gesteldheid van de robots komt echter nergens in de buurt van die van de mens.
Eén van de onderzoekers is Mitsuo Kawato, leider van het Computational Neuroscience Lab van het Advanced Telecommunications Research Institute. De expert in hersenwetenschappen ontwikkelde eerder een robot die menselijke acties kan imiteren. Deze robot heeft in drie jaar slechts 24 menselijke acties geleerd. "De meeste robots draaien op een door mensen ontwikkeld programma. Om een robot te creëren die kan denken en bewegen als een vijfjarige, moeten we eerst begrijpen hoe het menselijk brein werkt", aldus Kawato.
Gezien de financiële situatie van de Japanse regering is deelname aan het project op zijn minst opmerkelijk te noemen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-19T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.