Integratie Fujitsu Siemens nu al vertraagd

Europees hoofdkantoor niet voor 1 oktober operationeel

Het nieuwe computerbedrijf Fujitsu Siemens Computers is naarstig op zoek naar bedrijfsruimte voor zijn Europese hoofdkantoor. De zoektocht zal niet zijn voltooid, wanneer de onderneming officieel van start gaat. Directievoorzitter Rudi Lamprecht maakt daarmee zijn belofte, vóór 1 oktober een plaats te hebben gevonden, niet waar.

Vorige week hebben de Nederlandse medewerkers van Fujitsu Siemens Computers met elkaar kennis gemaakt. Dat gebeurde op een informeel samenzijn waar ook het nieuwe management van de Nederlandse vestiging bekend werd gemaakt. Johan Doruiter, afkomstig van Fujitsu, wordt managing director. Dick Groenewegen, ook van Fujitsu, wordt de financiële man. De verkoop komt in handen van de van Siemens afkomstige Hennie Jansen.

Kantoorruimte

Volgens Doruiter komen er 75 mensen bij de Nederlandse vestiging te werken. Van hen zijn er 27 afkomstig van Fujitsu en 48 uit de Siemens-organisatie. Het bedrijf start met een omzet van ruim boven de 250 miljoen gulden. Nieuwe kantoorruimte is nog niet gevonden. Het kan in Den Haag (Siemens) of in Maarssen (Fujitsu) zijn, maar ook een plek ergens halverwege behoort tot de mogelijkheden.
Een andere optie is dat de Nederlandse vestiging intrekt bij het Europese hoofdkantoor dat ergens in Nederland komt. Topman Lamprecht heeft beloofd heeft om vóór 1 oktober duidelijkheid te verschaffen over de vestigingsplaats. Dat zal volgens Doruiter niet lukken. De tijd is daarvoor te kort.

Productenpakket

De Nederlandse organisatie richt zich op de verkoop van het hele scala computers: van notebooks, desktops, servers tot mainframes. Zeker tot en met het eerste kwartaal van 2000 blijven de meeste producten van de partners naast elkaar bestaan. Tegen die tijd valt de beslissing welke lijnen worden opgeheven en welke voortgezet. Voor de hardware ten behoeve van de consumentenmarkt wordt volgende maand al een besluit genomen. Naar verwachting gaat de nieuwe onderneming zich uitsluitend met Fujitsu-producten op de consumentenmarkt richten.
In het verkoop- en distributiekanaal verandert weinig. Volgens Doruiter bestaat er weinig 'overlap'. Wel zullen de bestaande contracten onder de loep worden genomen. De nieuwe contracten moeten begin volgend jaar van kracht worden.
In België gaat Fujitsu Siemens Computers als een aparte onderneming van start. Dat betekent dat Fujitsu Benelux BV ophoudt te bestaan. Gelet op de omvang van de activiteiten van Siemens in België acht Doruiter dit een juiste beslissing.
 
Alleen verkoop computerhardware
Vorig jaar nog integreerde Siemens haar telecommunicatiedivisies en Siemens Nixdorf Informatiesystemen. Er werden drie nieuwe divisies geformeerd. Per 1 oktober 1998 waren er in Nederland zo'n 800 medewerkers bij de integratie betrokken. Zij genereerden gezamenlijk ongeveer 750 miljoen gulden omzet. Uit deze divisies wordt nu alleen de verkoop van computerhardware gelicht; naar schatting 10 tot 15 procent van de omzet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-17T00:00:00.000Z Cok de Zwart