Nieuwe initiatieven voor beginnende ICT-bedrijven

Overheid en ondernemingen investeren fors in starters

Startende Nederlandse ondernemingen die op zoek zijn naar risicodragend kapitaal krijgen zowel vanuit het bedrijfsleven als de overheid steeds meer steun. Uitgever VNU en KPN Telecom gaan een venture capital-fonds vormen en de overheid komt met een nieuw initiatief voor de ICT-starter. Het oudere Twinning wordt waarschijnlijk geprivatiseerd.

Uitgever VNU en KPN Telecom hebben aangekondigd dat zij van plan zijn het KPN-VNU Convergence Fund gaan vormen. Dit is een nieuw venture capital fonds dat zal gaan investeren in startende ondernemingen. Beide bedrijven hebben 30 miljoen dollar apart gezet voor deze gezamenlijke onderneming. KPN en VNU verwachten in oktober dit jaar met de investeringsactiviteiten te beginnen. Het KPN-VNU Convergence Fund zal zich beperken tot investeringen in Europese bedrijven.
Berend Hilbers, bij VNU verantwoordelijk voor de corporate venture-activiteiten, omschrijft de samenwerking als major league scouting. "Op deze manier kunnen we kijken wat er in de markt speelt, en daar op tijd bij zijn." Hij verwacht veel belangstelling van bedrijven die Umts-diensten willen aanbieden.

Investeerders

De startende ondernemingen die in aanmerking komen voor investeringen, moeten actief zijn in de bedrijfstakken telecommunicatie, media en informatie, en informatie technologie. Het gaat bij voorkeur om bedrijven die actief zijn op overlappende sectoren. Het gaat hierbij onder meer om toepassingen voor Internet via de mobiele telefoon, zoals Gprs en Umts, en het verspreiden van informatie via breedband-internet, bijvoorbeeld Adsl.
Tegelijk met dit initiatief maakte minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken bekend dat zij ook starters in de technologiesector gaat stimuleren. Zij wil het aantal starters per jaar in die sector met 50 procent verhogen, van 3000 nu tot 4500 over drie jaar. Hiervoor heeft zij 100 miljoen gulden vrijgemaakt, dat vooral bedoeld is om de ondernemingen in contact te brengen met investeerders.

Twinning

Twinning, het starterproject dat het ministerie van Economische Zaken twee jaar geleden heeft opgezet, is ondertussen uitgegroeid tot een groot succes. Minister Jorritsma overweegt daarom om Twinning te verzelfstandigen. De beslissing over al dan niet privatiseren, en in welke vorm dat moet gebeuren, valt volgende maand. De mogelijkheid bestaat dat de overheid een minderheidsbelang houdt.
Verschillende investeerders uit binnen- en buitenland zijn geïnteresseerd in overname van Twinning. Het bureau steunt momenteel ongeveer 45 bedrijven met advies en gedeeltelijke financiering. Die financiering is echter nooit hoger dan 400.000 gulden, omdat staatssteun voor een hoger bedrag niet is toegestaan volgens de Europese regelgeving. Verkoop van Twinning kan de overheid een veelvoud van de aanvangsinvestering, ter waarde van 90 miljoen gulden, opleveren.
Een ander initiatief, uit het bedrijfsleven, heeft deze week geleid tot de eerste starter. Lost Boys Incubator, een dochter van Lost Boys, heeft Nedcargo gelanceerd. Volgens Lost Boys is NedCargo de eerste Noord-Europese online marktplaats voor vervoer van zeecontainers. Nedcargo krijgt, naast technische en strategische ondersteuning, een kapitaalinjectie van 500.000 gulden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-08T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.