Wang treedt terug bij Computer Associates

Eerste fase van reorganisatie bij softwarebedrijf is een voorzichtig begin

Charles Wang, boegbeeld van het Amerikaanse softwarebedrijf Computer Associates, heeft zijn functie als ceo overgedragen aan zijn rechterhand, coo Sanjay Kumar. Wang blijft wel voorzitter van de raad van bestuur. Tegelijkertijd kondigde CA het begin aan van een voorzichtige reorganisatie.

Het terugtreden van ceo Charles Wang komt voor de Nederlandse medewerkers van Computer Associates als een verrassing, maar zal geen grote gevolgen hebben voor de interne gang van zaken. Marcel den Hartog, consulting director Benelux: 'Eigenlijk had Kumar al ruim drie jaar de dagelijkse leiding volledig in handen. Wang was veel meer de pr-man van CA.'
De wisseling van de wacht aan de top symboliseert wel het einde van een tijdperk voor CA. Den Hartog: 'Charles Wang is nog iemand van de eerste generatie. Hij is altijd de bezielende man geweest. Sanjay Kumar is een manager van de nieuwe generatie, met eigen ideeën en een eigen managementstijl. Wang vormde altijd de centrale macht, Kumar is juist voorstander van een matrix-achtige structuur. Hij werkt eigenlijk efficiënter.'
Charles Wang heeft Computer Associates in twintig jaar tijd uitgebouwd tot een van de drie grootste softwarebedrijven ter wereld. Alleen Microsoft en Oracle zijn groter. In 1980 kocht hij het toenmalige Computer Associates, waar hij zelf als vertegenwoordiger werkte. Zijn handelsmerk werd een agressief acquisitiebeleid, waarmee hij ongeveer tweehonderd ondernemingen inlijfde. De meeste van die bedrijven gingen snel en effectief op in CA, wat vaak ten koste ging van het zittende management. De meest recente spraakmakende acquisities zijn die van Platinum Technology en Sterling Software.

Anoniem

Wang staat bekend als een harde manager, die zich altijd intensief met allerlei aspecten van zijn bedrijf heeft bemoeid, tot op lokaal niveau toe. Hij beloonde zichzelf daar goed voor. Vorig jaar was hij volgens Business Week de best betaalde ceo van de Verenigde Staten, met een salaris, inclusief bonus, van 655 miljoen dollar. Zijn rechterhand Sanjay Kumar was dat jaar met een inkomen van 359 miljoen dollar veruit de best betaalde niet-ceo in Amerika. De riante beloning van het topmanagement heeft in 1999 geleid tot een juridisch conflict met Amerikaanse aandeelhouders.
Een van de problemen die Kumar moet oplossen is het verbeteren van het imago dat CA heeft bij klanten. Het agressieve overnamebeleid, ontevredenheid bij werknemers van ingelijfde ondernemingen en conflicten over licenties hebben het bedrijf een slechte naam gegeven. De relaties met klanten zijn de laatste maanden al aanzienlijk verbeterd, maar tekenend voor de sfeer is dat de voorzitter van de grootste Nederlandse CA-gebruikersvereniging, de Unicenter User Group, weigert de pers te woord te staan, en zelfs anoniem wil blijven.

Aarzelend

Tegelijk met het in functie treden van de nieuwe ceo zet Computer Associates de eerste aarzelende stappen op weg naar de noodzakelijke reorganisatie van het bedrijf. Voor het eerst in de geschiedenis van de alsmaar uitdijende onderneming is er sprake van het afstoten van substantiële bedrijfstakken. Het eerste onderdeel dat als spin-off verder gaat, wordt gevormd door de ASP (application service provider)-activiteiten. CA heeft daartoe iCan-ASP Inc. gevormd.
Het softwarebedrijf wil zich hiermee beter op de kernactiviteiten richten. De afgelopen maanden heeft een reorganisatie plaatsgevonden in verticale segmenten, rond de drie zeer belangrijke onderdelen: applicatie-ontwikkeling, OS/390 en enterprise management. Men verwacht in de toekomst meer activiteiten af te stoten, maar er werd niet aangegeven welke dat zijn.
De veranderingen bij CA worden in de eerste plaats ingegeven door een kwakkelende beurskoers. Na bekendmaking van tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal daalde de waarde van het aandeel zelfs met 47 procent. Beleggers en analisten zijn niet onder de indruk van de nieuwste plannen. Zij hadden gerekend op een meer substantiële aankondiging dan de vorming van een aparte ASP. Het aandeel reageerde dan ook nauwelijks op het nieuws.

Ondergewaardeerd

Volgens Marcel den Hartog is het aandeel CA momenteel ondergewaardeerd. 'De winst stijgt minder dan de 25 procent van de afgelopen jaren, maar we maken nog steeds veel winst. We zijn wat dat betreft een ouderwets bedrijf, maar het lijkt erop of we gestraft worden omdat we winstgevend zijn.'
Volgens Den Hartog is het belangrijkste aspect van de aankondiging dat er spin-offs zijn aangekondigd. Voor de Nederlandse medewerkers heeft dit vooralsnog geen ingrijpende gevolgen. Een klein aantal medewerkers gaat over naar iCan, en een deel van de Sterling-technologie zal in iCan worden gebruikt. Wel zullen grote overnames voorlopig uitblijven: 'Ik denk dat het acquisitiebeleid even pas op de plaats maakt.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-11T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.