Symbol Technologies hervindt toekomst in 'mobile computing'

Controle over de chaos

De eind vorig jaar aangetreden Symbol-ceo Bill Nuti heeft het bedrijf weer op koers na een fraudeschandaal dat leidde tot het vertrek van het voltallige managementteam. Hij verwacht zonnige tijden voor het concern nu bedrijven barcodes en scanners vervangen door handcomputers en radiochips.

  
Bill Nuti van Symbol: "Radiochips nog zeker drie jaar op proef."
"Symbol heeft zijn verleden achter zich gelaten", zei Nuti begin juli tijdens een bezoek aan Nederland. "Begin vorige maand heeft Symbol een regeling met de Amerikaanse beursautoriteit SEC en het Amerikaanse openbaar ministerie kunnen treffen. Van een klant als Ahold, dat draadloze switches van Symbol in de Albert Heijn-winkels gebruikt, krijg ik positieve reacties. Zij zien het bedrijf met een volledig nieuw managementteam weer de goede kant op gaan, zowel wat betreft de bedrijfsvoering als de nieuwe producten, die we de komende tijd uit gaan brengen."
Omzetcijfers oppompen
Over Symbol, leverancier van scanapparatuur, draagbare computers en draadloze netwerken, rijzen eind 2002 de eerste vragen. Het beursgenoteerde bedrijf zou zijn omzetcijfers gedurende enige financiële kwartalen te rooskleurig hebben voorgesteld. Aandeelhouders en afnemers krijgen de rest van het jaar een grote stroom aan slecht nieuws te verwerken. Twee oud-directeuren geven fraude toe voor de rechtbank. In december 2003 neemt ceo Richard Bravman ontslag als de Amerikaanse beursautoriteit SEC meldt een transactie te onderzoeken waarin hij en andere medewerkers onterecht 860 duizend dollar aan omzet hebben geboekt. In totaal heeft Symbol tussen 1998 en 2002 zijn omzet met tweehonderd miljoen dollar verhoogd.
Begin juni staakt de SEC zijn onderzoek naar deze en andere verdachte transacties bij Symbol. Het Amerikaanse openbaar ministerie laat ook zijn aanklacht vallen. In ruil voor deze coulance is Symbol met deze autoriteiten overeengekomen om zijn aandeelhouders 37 miljoen dollar in contanten te betalen. Verder stort het concern drie miljoen in een overheidsfonds voor fraudebestrijding. Ook krijgen de twee aandeelhouders Pinkowitz en Hoyler, die rechtszaken tegen het concern begonnen zijn, 98 miljoen dollar aan aandelen en contanten uitgekeerd. De claims tegen oud-directieleden zijn niet afgekocht.
Nuti, die eind vorig jaar als ceo aantrad, ziet bedrijven meer moeite hebben met de integratie van draadloze apparatuur in hun bestaande it-architectuur. "Beheerders krijgen hoofdpijn bij de gedachte aan de grote hoeveelheid draagbare computers en telefoons die straks onderdeel gaan uitmaken van het it-bezit. Het gaat niet alleen meer om een paar laptops. Er komen pda's voor de verkopers, Blackberries voor directeuren en straks ook apparatuur om informatie uit producten met radiochips uit te lezen. Ik hoor twee dingen van klanten: ik wil een systeem waarin ik deze apparatuur kostenefficiënt kan beheren en ik wil een leverancier die een brede keuze aan mobiele apparatuur biedt."

Beheer

Symbol lanceert binnenkort een Mobile Software Suite, waarmee mobiele apparaten op afstand te beheren zijn. "Het probleem met het beheren van it-systemen is de gebruiker die belt met problemen. Je moet op afstand kunnen uitzoeken wat er precies met zo'n systeem mis is. Hier ben je als bedrijf het meeste geld aan kwijt." Symbol heeft api's uitgebracht, waarmee fabrikanten van andere mobiele apparaten ondersteuning voor het beheerplatform kunnen inbouwen. Daarnaast meldde Nuti dat zijn bedrijf met een nieuwe softwareversie voor zijn draadloze switches komt, zodat bedrijven het beheer van deze mobiele apparaten in hun bestaande draadloze netwerken van Symbol-makelij kunnen inbouwen.
Naast dit beheerplatform is de fabrikant van plan de komende tijd een reeks mobiele apparaten uit te brengen. "Grote bedrijven willen met zo weinig mogelijk leveranciers om de tafel zitten. Dat is hun voornaamste instrument om de complexiteit van hun it-bezit in de hand te houden. Daarom komen we binnenkort met een serie handcomputers die bijvoorbeeld door verkopers te gebruiken zijn." Symbol heeft zich met zijn handcomputers tot nu toe voornamelijk gericht op gespecialiseerde apparaten voor de detailhandel en de logistiek. Daar komt de komende maanden een nieuwe lijn met pda's bij.

Rfid

Van het veel besproken rfid (radio frequency identification) verwacht Nuti dit jaar nog niet zoveel. "Symbol is betrokken bij de implementaties van rfid bij het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Amerikaanse detailhandelaar Wallmart. Bedrijven die nu voorop lopen met de inzet van radiochips in hun toevoerketen zijn nu nog volop met proefopstellingen bezig. Dat zal de komende drie jaar nog zo blijven. Dan gaat de omzet uit radiochips, scanners en andere apparatuur die de informatie kan uitlezen of schrijven pas echt groeien."
Ook op dit punt verwacht Nuti weer dat de meeste pijnpunten bij het beheer van dit complexe systeem zullen liggen. "Niemand heeft op dit moment de infrastructuur in de lucht om het gebruik van miljoenen chips tegelijkertijd te ondersteunen. Dit beheerprobleem van die chips is nu nog weinig in beeld, maar zal tegen de tijd dat deze technologie ingevoerd wordt zeker gaan spelen." Ook op dit terrein ziet Symbol het beheer van deze radiochips plus de scanners en handcomputers als zijn belangrijkste activiteit.< BR CLEAR=LEFT>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-30T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.