Caldera aast via SCO op Unix-positie

Linux-distributeur Caldera ambieert een positie in de Unix-markt. Het bedrijf haalt niet alleen banden aan met Unix-leverancier SCO, maar wil het zelfs overnemen. Berichten over deze aankoop en de ondergang van het financieel noodlijdende SCO doen al weken de ronde. Nu staan ze op het punt realiteit te worden.

Caldera wil de leverancier van Unix voor Intel-compatibele computers niet geheel inlijven, maar heeft zijn zinnen gezet op het distributiekanaal en de besturingssystemen met de onderliggende technologie. Van SCO blijft dan nog voornamelijk een Unix- en Linux-dienstverlener over, terwijl de grotendeels zelfstandige Tarantella-divisie, die thin client-programmatuur levert, ook blijft bestaan.
Eind vorige maand maakte SCO zijn tegenvallende financiële resultaten bekend over het fiscale derde kwartaal van dit jaar. Eerder deze maand liet het bedrijf al een winstwaarschuwing uitgaan. Het bedrijf wijt de slechte resultaten aan voortdurende uitgavenbeperkingen ten gevolge van het millenniumprobleem. Terwijl de omzet zich in een neergaande spiraal bevindt, zit de verkoop van Tarantella met een toename van 59 procent in de lift.

Ontkennen

Analisten zien hierin duidelijke tekenen dat de Unix-activiteiten van SCO achteruitgaan. Het bedrijf heeft de concurrentie van het 'open source' besturingssysteem Linux echter tot het laatste moment ontkend. Dit ondanks de voorspellingen van diverse experts dat de opkomst van Linux een bedreiging is voor de kernactiviteiten van SCO, namelijk het leveren en ondersteunen van x86-Unix. Desondanks hield het bedrijf vol dat er slechts sprake was van een tijdelijke dip in zijn Unix-markt.
Toch was de financiële situatie dusdanig verslechterd dat investeerder en 'open source'-financier Chase H&Q in de arm werd genomen om een op de toekomst gerichte strategie te vinden. Dit omvatte ook mogelijke tactische combinaties met andere bedrijven, zo liet de Unix-leverancier toen al weten.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.