IT-managers houden het meest van Toshiba en HP

Naamsverandering kost Cap Volmac bekendheid

Het bekendste automatiseringsbedrijf in Nederland is nog steeds IBM. Unisys en Syntega zijn uit de top-15 verdrongen door Novell en Sun. IT-managers geven de hoogste waardering aan Toshiba, Hewlett-Packard, Compaq, Novell en Sun Microsystems.

Dit staat in de Image & Performance Monitor '97 die onlangs verscheen. De Monitor is een jaarlijks onderzoek waarmee de corporate images van de grootste IT-leveranciers worden gemeten. Het Rotterdamse marktonderzoekbureau Blauw interviewde hiervoor 1160 managers die een beslissende of adviserende rol spelen in automatiseringsbestedingen.
De Monitor is verplichte kost voor iedereen die wil weten hoe hij - wat betreft imago en prestatie - 'scoort' in de automatiseringsbranche. IBM kan tevreden zijn. Het bedrijf wordt nog altijd het vaakst spontaan genoemd als leverancier van hardware en PC's. De bekendheid als sofwareleverancier en dienstverlener is een stuk geringer. Baan, leverancier van logistieke software, doet ook goede zaken. Het bedrijf maakt een constante groei door. In de bouwnijverheid geniet men nu zelfs de grootste naambekendheid.

Niet zonder gevaar

Dat een wijziging van de bedrijfsnaam niet zonder gevaar is, weten ze inmiddels bij Cap Gemini (voorheen Cap Volmac). Ondanks een forse publiciteitscampagne is de spontane bekendheid van het bedrijf in een jaar tijd beduidend afgenomen. De algemene waardering van Cap is ongeveer gelijk gebleven.
Origin veranderde al eerder van naam. De organisatie wordt echter aanzienlijk minder vaak spontaan genoemd dan vorig jaar. Mogelijk dat de overname door Philips parten speelt. De algemene waardering van Origin is eveneens gedaald. Uiterst matig scoort ook Ordina. Voor een beursgenoteerd bedrijf met meer dan 1000 medewerkers is een spontane bekendheid van 3 procent wel erg laag.
Toshiba, Hewlett Packard, Compaq, Novell en Sun Microsystems zijn de best beoordeelde organisaties. Zij krijgen van IT-managers een rapportcijfer tussen de 7,5 en 8. Raet en Multihouse scoren relatief slecht. Met name het laatste is nog iets minder populair dan vorig jaar, waarschijnlijk door de malaise waarin het bedrijf momenteel verkeert.
Bekendheid en imago zijn belangrijk, maar zeggen niet alles over de vraag aan welk bedrijf de IT-manager zijn automatisering uitbesteedt. Op dit punt doet Cap Gemini het prima. Het bedrijf wordt relatief vaak overwogen bij detachering van personeel, strategisch systeemontwerp, software-ontwikkeling, projectmanagement en consultancy. Opvallend is de tweede plaats van Baan op het gebied van software ontwikkeling. CMG scoort relatief hoog als IT-consultant en projectmanager.

Toekomstige omzet

Het onderzoek biedt ook inzicht in waar de toekomstige omzet van ondernemingen te halen valt. Op dit moment worden hardware-activiteiten, IT-gerichte opleidingen en onderhoud relatief vaak uitbesteed. Een stevige groei, zo verwachten de geïnterviewde managers, valt te verwachten in opleidingen, telematica-projecten en Internetdiensten. PTT Telecom kan zich dan ook in de handen wrijven. Zowel op gebied van telematica als Internet is PTT Telecom dè partij voor IT-managers, zo blijkt uit het onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-11T00:00:00.000Z Stan de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.