Open database krijgt flinke impuls

Progress en VA Linux scharen zich achter MySQL

De open database MySQL heeft steun gekregen van twee grote IT-bedrijven. Progress Software en VA Linux hebben zich achter het open source-Dbms programma geschaard. Dit neemt hiermee een belangrijke voorsprong op de concurrerende database PostgreSQL.

Progress Software heeft een investering aangekondigd van 2,5 miljoen dollar in de verdere ontwikkeling van MySQL. De activiteiten van Progress met betrekking tot de open database lopen via een nieuw op te richten dochter, genaamd Nusphere. Deze werkmaatschappij zal een eigen productsuite uitbrengen, waarin een platformonafhankelijke versie van MySQL wordt gebundeld met gerelateerde open source-producten. Ook commerciële ondersteuning en training vallen onder de vleugels van dit nieuwe bedrijf. Een van de drie technische ondersteuningscentra die Nusphere wil vormen, zal worden gevestigd in Nederland.

Trends

Paul Broekhoven, afdelingsmanager bij Progress: "De ingeslagen weg stoelt allemaal op de trends die aangeven dat open source een belangrijke toekomst heeft. Kijk maar naar het succes van Linux. Een nieuwe trend is de open source database." Broekhoven ziet geen botsing met de bestaande Progress database: "Onze eigen database hebben we altijd gepositioneerd voor commerciële transacties op standaard-applicaties. MySQL is sterk gericht op het web."

Nieuwe licentie

Tegelijkertijd heeft VA Linux Systems zich achter MySQL geschaard. Dit bedrijf is een van de vijf grootse leveranciers van Linux-computers, heeft niet bekend gemaakt hoe hoog het bedrag is dat het investeert in de database. De computerleverancier gaat meewerken aan het ontwikkelen van ondersteunende programma's en MySQL zal de basis vormen voor de VA Linux-website Sourceforge.net. Volgens het bedrijf maken 37.000 gebruikers gebruik van dit open source-ontwikkelingscentrum, waar gewerkt wordt aan 5800 softwareprojecten.
De aankondiging rond Progress en VA Linux gaat vergezeld van het bericht dat MySQL nu wordt uitgebracht onder de GNU General Public License. Dit is de belangrijkste open source-licentie, die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor de Linux-kernel. Deze licentie houdt in dat ontwikkelaars vrij zijn code te wijzigen, maar de plicht hebben die wijzigingen te publiceren. De licentie waar PostgreSQL onder valt geeft bedrijven de vrijheid proprietary-uitbreidingen te ontwikkelen.

Marktaandeel

MySQL moet marktaandeel veroveren ten koste van grote leveranciers van proprietary databases, als Oracle, IBM en Microsoft. Hoewel open databases gratis van het Internet gehaald kunnen worden, geven gebruikers toch vaak de voorkeur aan een merknaam, een mooie verpakking én professionele ondersteuning. Deze commerciële aspecten zijn nu voor MySQL ondergebracht in Nusphere. De constructie is vergelijkbaar met de ondersteuning van Linux door distributeurs als Red Hat, Caldera en Turbolinux.
Op de markt voor open systemen heeft MySQL met het verwerven van de steun van twee gevestigde IT-bedrijven alvast een belangrijke slag geslagen. Concurrent PostgreSQL wordt vanaf mei dit jaar gesteund door start-up Great Bridge, een dochteronderneming van het Amerikaanse mediabedrijf Landmark Communications. Bij Great Bridge zijn momenteel slechts enkele mensen werkzaam, maar het bedrijf streeft ernaar uit te groeien tot een wereldwijde onderneming met 120 mensen onder voormalig financieel directeur van Landmark, Al Ritter. PostgreSQL, dat is ontwikkeld aan de universiteit van Californië, in Berkeley, vormt de basis voor de database van Informix.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-14T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.