Wang: 'CA blijft mijn bedrijf'

Dochteronderneming Ican verschuift van asp naar sp

Op de deze week in Orlando gehouden CA-World was veel ruimte vrijgemaakt voor application service provisioning (asp). Computer Associates wil met dochteronderneming Ican sp een flinke partij meeblazen en richt zich daarbij vooral op grote bedrijven. Charles Wang vertelt Computable hoe hij deze ontwikkelingen ziet.

Application service provisioning heette in de mainframetijd gewoon timesharing", reageert Charles Wang, chairman van Computer Associates, op de stelling van onderzoeksbureau OTR dat asp een hype is. Dat OTR een vernietigend rapport over asp's heeft gepubliceerd, is hem ontgaan, en het laat hem tegelijk koud. De software die Ican maakt is namelijk niet alleen geschikt voor asp's. Daar waren ze al snel achter. De naam is dan ook veranderd van Ican asp in Ican sp.
Wang: "Er is een veel grotere markt voor onze producten: de it-afdelingen van (middel)grote ondernemingen. Zij willen kunnen aantonen wie beslag leggen op de infrastructuur en wie de applicaties gebruiken. Daarnaast moeten ze kunnen ingrijpen als er iets gebeurt dat niet strookt met het bedrijfsbelang, niet alleen om inzicht te krijgen in opbouw en gebruik van hun intranet, maar vooral ook om aan hun superieuren te kunnen aantonen dat hun budget te klein is."

Lastig afrekenen

Metering (vastleggen wie wat gebruikt) is in de it-sector niet ongebruikelijk, maar afrekenen op het gebruik ervan binnen gedistribueerde omgevingen is tamelijk nieuw, en lastig. De telecomsector heeft deze de ' billingsystemen' echter al goed in de vingers. Vandaar dat Ican op dit vlak samenwerkt met Telenor.
Onbegrijpelijk vindt Wang het dat er nog steeds tal van it-afdelingen zijn, vooral in de overheidssector, die niet weten hoe de automatiseringsbronnen in de organisatie worden aangeboord. Het is een aardig idee om sla's (service level agreements) af te sluiten, maar dan moet je ook software hebben om te kunnen nagaan of die overeenkomsten worden nagekomen. Zou Wang dan met de algemeen directeur rond de tafel moeten gaan zitten, in plaats van met het hoofd van de it-afdeling? "De algemene bedrijfsleiding interesseert het geen zier hoe de automatisering is geregeld. Ik praat het liefst met de automatiseringsmanager."
Het mag duidelijk zijn: Wang is in zijn nopjes met het dochterbedrijf. Dat de technologie veel overeenkomst vertoont met die van Unicenter is niet bevreemden. Chief executive officer van Ican is Nancy Li, een technisch begaafde vrouw die onder meer leiding gaf aan het ontwikkelteam van Unicenter, het crossplatform beheergereedschap voor bedrijfsnetwerken. Li is bovendien Wangs vrouw.
 
 
Tweede man
Een klein jaar geleden is Wang teruggetreden als ceo ten faveure van Sanjay Kumar. Vorig jaar nog kwam Kumar op een step het podium oprijden, terwijl Wang op een motorfiets de bühne betrad. Dit jaar geen spectaculaire openingsstunts; beiden lopen gewoon naar het spreekgestoelte. Wel in de gebruikelijke volgorde: eerst Wang, daarna Kumar. Ook bij de openingspersconferentie beet Wang het spits af.
"Ja, heb blijft toch mijn bedrijf", zegt hij. "Net als Microsoft identiek is aan Bill Gates, is CA Wang en dat blijft ook zo." Om erop te laten volgen dat hij in Kumar de best denkbare opvolger heeft gevonden.
Wangs aandacht is nu vooral gericht op Azië. Daar wordt hij gezien als een soortgenoot die de American Dream heeft waargemaakt, een status die veel deuren opent. CA heeft op het moment 26 joint ventures, waarvan alleen al 23 in Azië.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-13T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.