EZ-subsidies in trek

Brinkhorst houdt geloof in innovatieregelingen

De nationale Kenniswijk-subsidieregeling heeft een recordaantal van dertig subsidie-aanvragen opgeleverd. Inmiddels heeft minister Brinkhorst 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor nieuwe elektronische communicatietechnieken. Hij is tegen het schrappen van dit soort innovatieve regelingen bij EZ.

Kenniswijk is een proeftuin in de regio Eindhoven waar inwoners experimenteren met innovatieve ict-toepassingen op het gebied van internet en (mobiele) communicatie. Het project wordt zwaar gesubsidieerd door EZ, voor de ontwikkeling van diensten en de aanleg van breedbandnetwerken. Na de zomer verandert de nationale Kenniswijk-subsidieregeling. Met de sluitingsdatum van 21 juni in zicht voor de oude regeling - sinds maart 2002 van kracht - hebben dertig bedrijven alsnog een subsidie-aanvraag ingediend. Binnen dertien weken krijgen de indieners uitsluitsel of ze wel of geen steun tegemoet kunnen zien. Opmerkelijk is dat de onafhankelijke toetsingscommissie normaliter zich in iedere beslissingsronde moest buigen over 'slechts' drie tot vijf projectplannen. In de tussenliggende twee jaar is er samen met de dertig nieuwe aanvragen voor ruim honderdtachtig projecten subsidie aangevraagd. Zeventig projecten zijn van start gegaan, waarvan er nu 23 live in Kenniswijk gerealiseerd zijn.
In mei bleek uit een tussentijdse evaluatie van adviesbureau Berenschot dat de oorspronkelijke doelstelling van Kenniswijk - dertigduizend breedbandaansluitingen en honderdveertig nieuwe diensten - veel te hooggegrepen was. In april 2004 waren er circa twaalfhonderd aansluitingen en zestig diensten in ontwikkeling. Slechts een fractie van de subsidiepot van 45 miljoen euro was gebruikt. Van de bijdrage van het bedrijfsleven bleek nauwelijks iets terecht gekomen te zijn. Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer beloofd de nadruk bij Kenniswijk te leggen op diensten

Projectplannen
Sommige potentiële Kenniswijk-dienstenaanbieders hebben nachtenlang doorgewerkt om hun plannen nog voor de sluitingsdatum gereed te hebben. Ruim tien aanvragen werden op de laatste dag zelfs nog na 17.00 uur ingediend. Het leverde uiteindelijk 25 kilo aan projectplannen op. Een handvol bedrijven heeft de deadline niet gehaald en moet hun aanvraag alsnog op een later tijdstip indienen, aldus Kenniswijk.
van maatschappelijk belang en het initiatief tevens te richten op andere breedbandprojecten in Nederland.

Communicatietechniek

Overigens is Brinkhorst het oneens met een door de Tweede Kamer gesteunde motie van PvdA-kamerlid Van Dam om te schrappen in een aantal subsidieregelingen, waarbij het vrijgekomen geld bedoeld is voor belastingaftrek. "Ik wil meer innovatieve bedrijven en daarnaast meer investeringen in innovatie en meer excellentie en kwaliteit op bepaalde terreinen die aansluiten bij economische sterktes", zei hij vorige week bij de presentatie van het jaarverslag 2003 van Senter.
Deze week maakte de minister bekend 1,3 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van nieuwe elektronische communicatietechnieken, zoals wll, sdsl en umts. Aanvragen hiervoor kunnen in het kader van de Subsidieregeling Elektronische Communicatie (SEC) tot 31 augustus 2004 ingeleverd worden bij Senter-Novem (zie: http://www.senter.nl/sec). Vorig jaar verstrekte EZ bijvoorbeeld subsidie aan projecten voor draadloos internetten in jachthavens en op de grote rivieren, het op afstand verhoren van verdachten via video-conferencing en het doorgeven van veranderingen in veestapels middels pda's.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-02T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.