Neerwaartse lijn Corel zet door

Onduidelijkheid over redding softwarebedrijf

De verliezen in het tweede kwartaal hebben het Canadese Corel in de gevarenzone gebracht. Onduidelijk is hoe de softwarefabrikant zijn penibele financiële situatie gaat verbeteren.

In het tweede kwartaal van dit fiscale jaar leed Corel een verlies van 23,6 miljoen dollar. De omzet bedroeg in deze periode 36,6 miljoen dollar. Het tweede kwartaal van het vorige fiscale jaar boekte Corel nog een winst van 9,7 miljoen bij een omzet van 70,5 miljoen. Het verlies is bijna een verdubbeling ten opzichte van het verlies over het eerste kwartaal van dit jaar, dat bij een omzet van 44,1 miljoen uitkwam op 12,4 miljoen dollar.
Corel wil geen duidelijkheid geven over een mogelijk herstel. Het bedrijf beroept zich op een 'stille periode' tijdens onderhandelingen over financieel herstel. Ondanks die radiostilte voorspelde ceo Michael Cowpland wel dat zijn bedrijf in het vierde kwartaal weer winst maakt. Gevraagd naar de manier waarop Corel dit hoopt te bereiken, kwalificeert een Canadese woordvoerder van Corel Cowplands uitspraak als 'ongelukkig', zonder details te geven over de plannen.

Stilzwijgen

Het Nederlandse kantoor van Corel, gevestigd in Hoofddorp, hult zich eveneens in stilzwijgen over de gang van zaken. De lokale vestigingen krijgen vanuit Ottawa weinig speelruimte. Het hoofdkantoor in Canada geeft op zijn beurt weinig informatie over de lokale vestigingen. Wel zijn lokaal per productcategorie de procentuele resultaten bekend. In Nederland is het grafische pakket Coreldraw met een aandeel van 53 procent van de omzet het best verkopende product, gevolgd door WordPerfect met 23 procent. De consumentenapplicaties maken 15 procent uit van de omzet, terwijl de Linux-producten blijven steken op een aandeel van 10 procent.
Dit laatste is in lijn met de wereldwijde trend bij Corel, waar de verkoop van Linux-producten in het laatste kwartaal niet meer opleverde dan 2,6 miljoen dollar. Corel had eerder de verwachting uitgesproken dat de omzet van Linux-producten over het gehele jaar zou uitkomen op 20 tot 30 miljoen dollar. Wel zijn nog enkele producten in ontwikkeling, zoals een enterprise editie van het Linux besturingssysteem en Coreldraw voor Linux.

Klap

De Linux-strategie van Corel heeft een gevoelige klap gekregen door het afketsen van de acquisitie van Inprise/Borland, in mei. De voorgenomen vorming van een Linux-bolwerk is daarmee van de baan. Het niet doorgaan van de overname heeft ook financiële gevolgen. Corel kan geen gebruik maken van de financiële reserves van Inprise, en heeft een verlies van een miljoen dollar moeten afboeken wegens gemaakte kosten.
De Canadese software-ontwikkelaar moet in het kader van zijn financiële herstructureringsplannen nog 29 miljoen dollar bezuinigen. Eerder verklaarde het bedrijf 40 miljoen te willen besparen, maar de aangekondigde maatregelen bleken onvoldoende op te leveren. Corel ontslaat 320 medewerkers, wat een besparing oplevert van 11 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-30T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven