Salarissen in IT fors gegroeid

Gemiddelde inkomen komt nu boven de 100.000 gulden uit

De beloningen in de IT-sector zijn het afgelopen jaar met 12 procent gestegen. Dit blijkt uit de steekproef die management consultant De Breed & Partners hield onder ruim drieduizend IT'ers. Deze week verschijnen de resultaten in hun jaarlijkse Beloningsonderzoek Automatisering 2000.

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de functies er in beloning op vooruit gaat. De gemiddelde IT'er verdient nu 103.492 gulden, 12 procent meer dan de 92.458 gulden in 1999. Opmerkelijk is dat de gemiddelde leeftijd van de geïnterviewden lager ligt dan vorig jaar. "De gemiddelde werkervaring van de geïnterviewden is nu zeven jaar, ruim één jaar minder dan in 1999. Minder ervaren ICT'ers worden dus hoger beloond", aldus Joost Emke, de analist die verantwoordelijk is voor het onderzoek.
De gemiddelde directeur uit de IT-sector heeft ook niet te klagen. Zijn beloning is het afgelopen jaar verdubbeld en bedraagt nu 274.019 gulden, tegen 186.654 vorig jaar en 177.202 in 1998. "Deze toename heeft te maken met de waardering van de aandelenopties, die in deze groep veelvuldig voorkomen", verklaart Emke.

Cursussen

Het bijspijkeren van de communicatievaardigheden bleek met 1234 deelnemers (32 procent) vorig jaar de meest populaire cursus, gevolgd door een cursus management, die door 1053 IT'ers werd gevolgd (27 procent). Het volgen van deze cursussen blijkt van invloed op de beloning. De IT'er met vijf tot tien jaar werkervaring die een cursus onderhandelingservaring volgt, verdient zo'n 30 procent meer dan een collega die deze cursus niet volgt.
Andere cursussen zoals Windows NT (779), presentatietechnieken (618) en Windows (590), werden beduidend minder frequent gevolgd. Emke: "Dat zijn vaktechnische onderwerpen. Die zijn voor een kleiner segment specialisten interessant."

Website

Het Beloningsonderzoek van De Breed en Partners verschijnt deze week. De waarden van beloning worden opgebouwd uit componenten zoals salaris, vakantiegeld, dertiende maand, onkostenvergoedingen, verzekering en de waarde van de auto van de zaak. De uitgebreide overzichten zijn samengesteld uit de invoer die door IT'ers zelf via de website in worden ingevoerd. In ruil hiervoor krijgen de IT'ers een op hun eigen functie toegespitst overzicht, waarmee ze hun waarde op de markt in beeld krijgen. "De site is populair", vertelt Emke trots.
De Breed en Partners zijn gestart met het onderzoek in 1992. Sinds 1997 is het onderzoek via Internet toegankelijk. Begin dit jaar werd de site ingrijpend veranderd; deelnemers krijgen na het invoeren van hun gegevens meteen een overzicht gepresenteerd. De analyse is er volgens Emke ook aanzienlijk sneller mee geworden.

Zelfbewust

Per dag houden zo'n honderd IT'ers hun gegevens bij, of voeren nieuwe automatiseerders gegevens in. Emke: "Deelnemers zijn met name IT'ers die van baan willen veranderen, of die heel zelfbewust van hun positie op de markt op de hoogte willen blijven." Het merendeel van de deelnemende automatiseerders is tussen de 26 en 35 jaar oud. Emke noemt dit de carrièrepiek. In deze piek is de salarisstijging doorgaans hoger dan gemiddeld. "Naarmate de werkervaring toeneemt, gaat de groei eruit."
 
VW Golf nog steeds populairst
De meest gereden auto onder de IT'ers blijft de Volkswagen Golf met ruim 12 procent. De voorkeuren voor auto's blijken het afgelopen jaar nauwelijks gewijzigd; de Golf wordt nog steeds op de voet gevolgd door de Opel Astra (een kleine 12 procent), de Renault Megane (8 procent) en de Volkswagen Passat (8 procent).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-30T00:00:00.000Z Gijs Hillenius