Decentralisatie beperkt doorgroeimogelijkheden

Detachering of eigen BV gunstig

AMSTERDAM - De carrièremogelijkheden voor automatiseerders zijn gering bij organisaties die hun IT-afdelingen hebben gedecentraliseerd. Het opzetten van een eigen BV dan wel het zich laten inschrijven bij een uitzend- of detacheringsbureau biedt een beter loopbaanperspectief.

Tot deze conclusies komt het Engelse adviesbureau OTR Group in zijn nieuwste rapport "What are the career prospects for information systems professionals located in business units?" De onderzoekers zijn te rade gegaan bij veertig grote organisaties in Nederland, Engeland, België en Duitsland, die hun IT-afdelingen hebben gedecentraliseerd.

Carrièrepad geblokkeerd

Hoewel de OTR Group een zekere trend naar centralisatie van de IT-activiteiten constateert, verwacht zij niet dat de tijden van de grote centrale automatiseringsafdelingen terugkeren. De kansen voor IT-personeel om naar een managementfunctie door te groeien, blijven derhalve beperkt. De gedecentraliseerde IT-afdelingen kenmerken zich immers door een platte organisatiestructuur.
Ook de IT-managers zien hun interne carrièrepad geblokkeerd. In toenemende mate wordt de verantwoordelijkheid voor de automatisering gelegd bij de financiële man binnen de business-unit. Bovendien komt het steeds vaker voor dat de leiding van een decentrale IT-afdeling in handen komt van een business-manager.
Een derde factor die de carrièrekansen van interne IT-specialisten belemmert, is een algemeen maatschappelijke trend: organisaties zijn steeds minder geneigd om lifetime employment te bieden. Personeel wordt aangenomen om 'een klus te klaren'. Een logisch gevolg van deze trend is dat het onderscheid tussen een inhuurkracht en een vaste medewerker in de ogen van de werkgevers verdwijnt.

Freelancen

De laatste tijd krijgen detacheringsbureaus en bureaus die voor freelancers bemiddelen, veel sollicitatiebrieven van automatiseerders die in vaste dienst zijn en weinig vertrouwen meer hebben in de loyaliteit van hun werkgever. Naast frustratie speelt overigens ook geldelijk gewin een rol. Het inkomen van een freelancer stijgt in Engeland jaarlijks met 13 procent; dat van een medewerker in vaste dienst volgt slechts het inflatiepercentage. In Nederland is het belastingregime volgens de OTR Group van dien aard dat er aantrekkelijke financiële constructies zijn te bedenken voor automatiseerders die willen gaan freelancen.
De ironie wil dat de OTR Group tijdens het onderzoek herhaalde malen heeft geconstateerd dat IT-specialisten die, al dan niet vrijwillig, bij een organisatie waren vertrokken, daar later weer op freelance-basis actief waren. Hetzij via een uitzend/detacheringsbureau, hetzij via een FM-aanbieder (Facilities Management) die op zijn beurt weer een beroep had gedaan op de freelance-markt.

Loopbaanplanning

Willen organisaties met decentrale IT-afdelingen iets doen aan zowel de frustraties van hun automatiseerders als het grote aantal vacatures, dan zullen zij volgens de OTR Group een centrale afdeling in het leven moeten roepen om IT-personeel in hun loopbaanplanning te begeleiden. Ondermeer door hen de mogelijkheid te bieden tussen verschillende decentrale IT-afdelingen te rouleren. Daarnaast adviseert de OTR Group om ook het trainings- en opleidingstraject (opnieuw) te centraliseren. Op business unit-niveau blijkt daarvoor veel te weinig aandacht te bestaan. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-21T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.