EC hervat onderzoek handelspraktijk Intel

PC-makers en -verkopers gepolst

De Europese Commissie hervat het in 2002 gesloten onderzoek naar monopoliegedrag van Intel. EC-woordvoerster Amelia Torres stelt dat dit gerelateerd is aan de oorspronkelijke klacht, ingediend door AMD.

"We onderzoeken die klacht nog steeds. Dit nieuwe onderzoek bevindt zich nog in een aftastende fase, maar de oorspronkelijke klacht is nooit van tafel gegaan", aldus de woordvoerster. Het onderzoek wordt door hetzelfde EC-antitrust-team uitgevoerd dat eerder Microsoft heeft doorgelicht.
De onderzoekers hebben vierenzestig brieven gestuurd aan pc-producenten en -verkopers in de EU met verzoeken om informatie over Intels zakenpraktijken. Dit omvat zowel AMD als de Japanse-Duitse pc-alliantie Fujitsu-Siemens en de Duitse elektronicaproducent Siemens. Intel zelf is nog niet benaderd, verklaart woordvoerder Chuck Malloy. "Wij menen dat onze zakenpraktijken eerlijk en wettelijk zijn", reageert hij.

Marktdominantie

AMD diende in 2000 een klacht in bij de EC dat Intels marketing- en licentievoorwaarden voor partners concurrentie zouden uitsluiten. De Pentium-producent zou zijn marktdominante positie misbruiken om pc-leveranciers hechter aan zich te binden. Intels processoren doen tegenwoordig dienst in ongeveer 80 procent van alle verkochte pc's.
De EC concludeerde in 2002 dat die klacht ongegrond was. Torres verklaarde toen dat de Commissie de kwestie zou sluiten, maar dat is dus nooit formeel gebeurd. AMD heeft sindsdien informatie aangeleverd, deels op verzoek van de Commissie. Dit heeft geleid tot de hernieuwde aandacht van de EC.
In de Verenigde Staten loopt nog een rechtszaak bij het Hooggerechtshof waarbij AMD getuigenissen van Intel uit de Amerikaanse Intergraph-rechtszaak wil doorgeven aan de EC-onderzoekers. Het Hooggerechtshof doet naar verwachting deze maand nog uitspraak hierover.

Meer aandacht

De antitrust-aandacht voor Intel is groeiende. Eind april liet de EC weten eventuele voorkeursbehandeling van Intel door landelijke overheden te onderzoeken. Dit betrof regeringsaanbestedingen in Duitsland en Italië waarbij Intel-processoren werden voorgeschreven. Ook Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Finland en Noorwegen staan in de kijker.
Verder deed de Japanse overheid begin april een inval bij Intel-kantoren. In 1999 wist het bedrijf dankzij een schikking een antitrust-aanklacht van de Amerikaanse Federale Handelscommissie (FTC) op de valreep te voorkomen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.