Ict'er heeft 'gunstig beeld' arbeidsmarkt

Ict-studenten worden liever softwareontwikkelaar dan consultant

Ict-professionals hebben een veel gunstiger beeld van de arbeidsmarkt dan een jaar geleden. 59 Procent vindt dat er nu een 'gunstig klimaat' heerst; in 2004 was dat 37 procent, het jaar ervoor zelfs maar 12 procent.

Nog maar weinig ict'ers spreken van een ongunstig klimaat: nu vijf procent van de ondervraagden, tegen twintig procent in 2004 en 54 procent twee jaar terug. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek 'Imago Blauwdruk Arbeidsmarkt ict 2005', in april uitgevoerd onder 613 ict-professionals en 386 it-studenten in de laatste twee jaar van hun studie. De cijfers werden deze week gepresenteerd op een seminar van Blauw Research.
Bij de ict'ers die werkzaam zijn in de branche zelf is het beroep van consultant veruit favoriet: 56 procent zou dat het liefste doen. Operationele services en softwareontwikkeling & -implementatie staan ex aequo op de tweede plaats met 41 procent van de ondervraagde ict'ers. De voorkeur voor softwareontwikkeling jojoot op en neer: 46 procent in 2003, 33 procent in 2004 en nu dus 41 procent. Blauw heeft geen verklaring voor deze golfbeweging.

Studenten: andere voorkeur

Wil de gevestigde ict'er dus het liefst de consultancy in, zijn nog studerende toekomstige collega heeft een andere voorkeur: softwareontwikkeling. Het merendeel van de studenten (54 procent) wil softwareontwikkelaar worden. Die voorkeur klimt gestaag: 42 procent in 2002, 48 procent in 2003, geen cijfers over 2004, nu dus 54 procent. Het beroep van ict-consultant maakt een omgekeerde gang door: 64 procent in 2001 via 61 procent (2002), 54 procent (2003) tot dit jaar 47 procent (2004 niet gemeten). Met dat percentage staat het vak consultant op de tweede plaats.
Blauw zoekt voor zijn opdrachtgevers in dezelfde steekproef naar de imagoscore van de onderneming. Die cijfers blijven geheim, aldus Blauw. Wel openbaar is het aantal ict-ondernemingen dat de ondervraagden spontaan te binnen schiet. Bij de ict-professionals is dat 6,4 (vorig jaar 6,7); bij de studenten is de daling nog groter: van 6,4 werkgevers in 2003 naar 4,3 werkgevers thans (2004 niet gemeten). Dat laatste zou volgens Vincent Borst, market manager van Blauw Research, te maken kunnen hebben met campagnes van ondernemingen op mbo's, hogescholen en universiteiten.

Arbeidsvoorwaarden voorop

Leken de ict-professionals bij de keus van hun favoriete beroep al enigszins geleid door financiële overwegingen, dat beeld wordt nog versterkt bij de spontane antwoorden op de vraag: wat is belangrijk bij de keus van je werkgever? 73 Procent van de ict-professionals zet de arbeidsvoorwaarden voorop. De bedrijfscultuur staat op twee met 42 procent (vorig jaar maar 23 procent); goede doorgroeimogelijkheden staan op drie, stijgend van 27 procent in 2004 naar 36 procent nu.
Volgens Borst blijkt uit deze antwoorden een 'minder defensieve' houding. "Vorig jaar koos men nog voor zekerheid, nu laten ook andere aspecten zich gelden". Bij de ondervraagde studenten is de spontane keuzevolgorde dezelfde als bij de ict'ers, maar de bedrijfscultuur scoort flink hoger (53 procent) dan bij hun toekomstige collega's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-24T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.