Specialisten gevraagd (Gijs Hillenius)

De ict-sector zoekt weer handjes. Niet zó maar automatiseerders, maar specialisten. Dat blijkt uit de personeelsadvertenties, waarvan het aantal voor het eerst sinds tijden licht stijgt.

In veel advertenties wordt gezocht naar universitair opgeleiden; vraag naar mbo'ers is er nagenoeg niet. Ongetwijfeld zullen er op iedere advertentie nog steeds tientallen reacties komen. Een vacature voor een wo-ict'er zal zonder meer ook moedige hbo-automatiseerders aantrekken.
Vooral de ict-bedrijven zelf lijken te zoeken naar nieuwe collega's, niet de banken, verzekeraars of andere grote bedrijven. Dat duidt erop dat er weer werk voorhanden is in de sector. En dat is mooi, want het uitblijven van nieuwe opdrachten leidde in de sector tot reorganisaties, ontslagen, faillissementen en stijgende werkdruk bij de achterblijvers.
Automatiseringsbedrijven willen weer groei laten zien en plannen verwezenlijken. En dat kan alleen met nieuw personeel; de huidige medewerkers hebben hun handen vol.
Die nieuwelingen komen voor een lager salaris binnen dan enkele jaren terug, zo meten onderzoekers. Dat is heus niet overal zo. Starters bij onder meer IBM verdienen nog net zoveel als vroeger. Bij andere bedrijven zullen de starterssalarissen ook weer snel op het oude niveau zijn, of zelfs stijgen. Het aantal automatiseerders dat afstudeert bij universiteiten en hogescholen neemt eerder af dan toe. En bij de meeste ict-bedrijven is het zittende personeel al duurder geworden. De ict'ers van nu hebben meer ervaring, zijn inmiddels wat ouder en dus kostbaarder. Een kwestie van vraag en aanbod. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-18T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.