Arbeidsmoraal Nederlandse it'er te laag

Uitbesteding naar India niet alleen een kostenkwestie

Het is niet zo vreemd dat er steeds meer it-banen naar India verdwijnen. It'ers zijn daar niet alleen goedkoper, hun werkmentaliteit is ook beter dan die van hun Nederlandse collega's. Dat verklaarden verscheidene bedrijven vorige week tijdens een conferentie van FNV Bondgenoten.

  
Interieur van een Indiase vestiging van Logica CMG.
De arbeidsmoraal van Nederlandse it'ers is laag - in ieder geval lager dan die van hun Indiase collega's. Programmeren wordt dan ook steeds vaker naar India uitbesteed. Een grotere gedrevenheid en een hogere productiviteit maken de Indiase programmeur tot een betere medewerker dan zijn Nederlandse equivalent. Uitbesteding van it-werk naar India is dus niet alleen een kostenkwestie. "De werkmentaliteit in India is goed", zegt Coks Stoffer, algemeen directeur van EDS Nederland. "Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren."

Leergierig

"Het heeft waarschijnlijk te maken met ons welvaartsniveau", zegt Jo Glezer van de centrale ondernemingsraad van Shell. "Je gaat harder werken als je minder hebt." Shell is van plan om tot 2008 1900 tot 2800 it-banen te schrappen en het werk uit te besteden naar India. Glezer vindt het geen probleem dat Shell een deel van het it-werk naar lagelonenlanden verplaatst, omdat programmeurs in bijvoorbeeld India gewoon beter hun werk doen.
Volgens Cees Derksen, Directeur van Logica CMG Offshore, die regelmatig in India komt, zijn Indiërs ambitieus en leergierig. "Grote groepen werknemers nemen niet alleen hun lunch mee naar het werk, maar ook studieboeken. Ik zie die mentaliteit overigens niet alleen in India, maar ook in Rusland en in iets mindere mate in Kuala Lumpur en China."
Een ander groot verschil is dat Indiase werknemers zich vergaand willen specialiseren. "In Nederland worden it'ers als generalist opgeleid", zegt Derksen. "Een gemiddelde it'er die van school komt, wil al snel teamleider, projectleider of informatieanalist worden. Daar is op zich niets mis mee, maar mede daardoor is het vaak moeilijk om hen langdurig op één project in te zetten. In India vinden mensen het niet erg om een specialisme te ontwikkelen, maanden achtereen hetzelfde kunstje te doen en daar dan de beste in te worden. Primair is uitbesteding een kostenkwestie, maar een land als India heeft inmiddels een volwassen it-industrie en kan wat betreft werkkwaliteit, productiviteit en werkmethode een voorbeeld zijn voor Nederland."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-11T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.