Mobius Management zoekt groei via beursnotering

Extra geld moet markten in Europa openbreken

Mobius Management Systems, ontwikkelaar van software voor het beheer en archiveren van elektronische documenten, vraagt nog voor de zomer een notering aan op de schermenbeurs Nasdaq. Het Amerikaanse bedrijf wil daar drie miljoen aandelen uitbrengen. Om financiële analisten voor zich te winnen is het management momenteel op een 'road show' in Europa.

Het aantrekken van nieuw kapitaal is bedoeld om de aanwezigheid op de internationale markt te versterken. Het geld wordt ondermeer gebruikt om de directe en indirecte verkoopinspanningen op de internationale markt te financieren. Momenteel genereert de onderneming nog geen 10 procent van de omzet (fiscale jaar 1997: 41 miljoen dollar) buiten de Amerikaanse markt. Bovendien zijn de buitenlandse activiteiten nog niet winstgevend. In Europa heeft Mobius een aantal eigen vestigingen of treedt Storage Technology op als distributeur. Tot begin dit jaar gold dit laatste ook voor Nederland, maar inmiddels houdt het bedrijf zelf kantoor in Nieuwegein.

Statische informatie

Mobius werd in 1981 opgericht door het huidige management. Het richt zich op de markt van grootschalige systemen voor het opslaan, archiveren, beheren en toegankelijk maken van (statische) informatie in zowel de MVS-omgeving als een client-server-omgeving. Deze producten voor electronic document warehousing kunnen documenten van verschillende formaten op een brede waaier van hardwareplatformen en opslagmedia bewaren en integreren. De informatie is te benaderen via een gemeenschappelijke grafische interface, inclusief Internet-browsers. Het grootste deel van de omzet komt nog steeds uit de mainframe-omgeving.
"Veel organisaties worden geconfronteerd met een toenemende hoeveelheid informatie uit hun transactie- en productiesystemen die om tal van redenen bewaard moeten blijven. Die statische gegevens van gebeurtenissen en transacties accumuleren heel snel. Het gaat daarbij niet alleen om data van verschillende formaten: tekst, beelden en video- en audio-opnamen. Relationele databases blijken ongeschikt om statische digitale informatie op economische wijze op te slaan. Papieren informatie wordt meestentijds als papieren documenten dan wel op microfiche bewaard. Met alle ruimte- en zoekproblemen van dien", aldus Peter H. Tierney, directeur internationale activiteiten.

Drie technieken

Mobius heeft een aantal technieken ontwikkeld om die statische informatie op te slaan en snel toegankelijk te krijgen. "Een van die technieken is gebaseerd op het principe van het 'universele archief'. Daardoor hoeft de informatie slechts een keer te worden gecreëerd. Deze kan men vervolgens, zonder herprocessing, op een breed scala aan hardwareplatformen en opslagsystemen opslaan. Enterprise index-technologie biedt de mogelijkheid om dynamisch virtuele folders van verschillende documenten te produceren en deze aan de gebruiker te presenteren. De derde key-technology zorgt ervoor dat die informatie direct van tape is te lezen. Het zoeken en lezen gaat bijna net zo snel als op een schijf", aldus Tierney.
De software van Mobius wordt door meer dan twaalfhonderd organisaties gebruikt, inclusief 58 van de Fortune 100-bedrijven. Financiële instellingen, waaronder ABN Amro in Amerika, overheden, telecommunicatie- en nutsbedrijven en grote industriële ondernemingen, zoals Ford, behoren tot de klantenkring.
In Nederland wil Mobius zich in eerste instantie richten op de financiële instellingen en de nutsbedrijven. Sinds januari van dit jaar heeft Mobius Benelux hier de activiteiten overgenomen van Storage Technology. Volgens directeur Evert Wernsen zijn er momenteel twee gebruikers in Nederland. Bij een derde, een bank, start binnenkort een proefproject.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-29T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.