Adelaide wil IT-hart voor 'tijgers' vormen

Australië moet zenuwcentrum Zuidoost-Azië worden

Een centrum van uitmuntendheid voor de informatie-industrie in het gebied rond de Stille Oceaan - dat wil de stad Adelaide, in het zuidoosten van Australië, worden, alle ambitieuze plannen in die richting van het nabijgelegen Nieuw-Zeeland ten spijt.

Nieuw-Zeeland lanceerde eind vorig jaar ideeën die de 'Kiwi's' op IT-gebied een vooraanstaande positie in het economisch snelgroeiende gebied van Zuidoost-Azië moet bezorgen. In dit gebied probeert de ene 'tijger' de ander af te troeven. Zuid-Korea is de laatste die zich bij deze zich stormachtige economieën heeft aangesloten. Adelaide is nu vastbesloten Nieuw-Zeeland voorbij te streven en hèt centrum, een hub, te worden voor alles wat met IT en telecommunicatie te maken heeft in de regio.
De afstanden ten opzichte van de andere landen in Zuidoost-Azië zijn aanzienlijk, maar een glasvezelkabelnet maakt betrouwbare verbindingen mogelijk. Dat is aantrekkelijk voor bijvoorbeeld callcenters. Tijdens de beurs Call Centre Solutions, medio mei in de RAI, werden Europese bedrijven geattendeerd op de mogelijkheden van Adelaide, een stad met 1,1 miljoen inwoners.

Concerns

Waarom biedt Adelaide kansen om opgestuwd te worden in de vaart der volkeren? De gunstige ligging, concurrerende prijzen voor grond en gebouwen, goedkopere werkkrachten dan elders in Australië en reeds aanwezige bedrijven die zich met IT en telecommunicatie bezighouden zijn enkele aspecten die in het voordeel van deze stad werken. De kracht die reeds uitgaat van de bestaande ondernemingen moet verder worden uitgebouwd. Adelaide schermt in dit verband graag met de namen van Motorola, Tandem en EDS als internationale concerns die de mogelijkheden van deze stad in de staat South Australië hebben ontdekt.
Een toekomstvisie, neergelegd in IT 2000 Vision Statement, vormt de basis voor de ontwikkeling in de komende jaren. Financiële steun van de overheid moet deze plannen mede mogelijk maken. De Statement schenkt veel aandacht aan zes terreinen, waaronder multimedia, software-ontwikkeling en IT. Geboeid door dit plan heeft Motorola zich in Adelaide gevestigd, met als achterliggende gedachte om van daar uit zowel Australië als de Aziatische regio te bedienen.

Trendsetter

Een technologiepark op de campus van de universiteit van Zuid-Australië speelt een hoofdrol bij de ontwikkeling van bedrijven die zich richten op IT en telecommunicatie. Van hieruit krijgen dertig ondernemingen de gelegenheid zich verder te ontwikkelingen, gesteund door onderzoek en ontwikkeling van de universiteit.
De plannen van Adelaide getuigen niet bepaald van bescheidenheid. Het streven is er allereerst op gericht de sectoren IT en telecommunicatie volop te stimuleren. Deze twee industrieën hebben zich van het niets in 1988 ontwikkeld tot sectoren met een export die 1,6 miljard dollar waard is. Rond het jaar 2000 zal een verdubbeling gerealiseerd zijn, is de verwachting. Tegen die tijd zijn drie van de vijf bedrijven die zich het snelst ontwikkelen actief in de IT-sector.
Zuid-Australië twijfelt er niet aan of het is in het jaar 2000 in maar liefst vijf nichemarkten een centrum van uitmuntendheid. Daarnaast is Adelaide en omgeving over drie jaar het belangrijkste centrum voor software in de Azië-Pacific-regio. Voorts is Adelaide, zo luidt de strategie, rond de eeuwwisseling trendsetter op het gebied van IT en is het de eerste stad die volledig informatie-gericht is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-30T00:00:00.000Z Thijs Wartenbergh
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.