Red Hat terug op desktopmarkt

Linux-distributeur ontvouwt lange termijnstrategie

Red Hat trok zich vorig jaar terug van de desktopmarkt om zich te concentreren op Linux-servers. Afgelopen maart kondigde het bedrijf echter een samenwerking aan met Wind River om gezamenlijk de markt voor 'devices' te betreden met een standaard open broncode-platform.

De Red Hat Desktop is het eerste product dat voortkomt uit deze samenwerking. De software bevat het mailprogramma Evolution, de Open Office-suite, de Mozilla-browser en de im-software Gaim (instant messaging). Bovendien integreerde Red Hat voor de beveiliging SELinux (Security Enhanced Linux), dat door de Amerikaanse National Security Adminstration ontwikkeld is. "We zien het afgelopen jaar een toenemende interesse in Linux voor de desktop", zegt Mike Ferris, vice-president product management in een interview met Computable. "Veel bedrijven kennen inmiddels de voordelen van Linux op servers en willen deze nu naar de desktop overhevelen."
Red Hat richt zich met zijn desktopsoftware op de overheid, het onderwijs en it-afdelingen binnen de grootzakelijke markt. De software is uitsluitend verkrijgbaar met jaarlijkse licenties voor tien of vijftig pc's. "Het gaat bij deze klanten om honderden of zelfs duizenden desktops", vertelt Ferris. "Hoe kun je er dan als it-beheerder zeker van zijn dat de laatste opwaarderingen geïnstalleerd zijn en dat de beveiliging op alle computers goed voor elkaar is? En belangrijker nog: hoe beheer je wat eindgebruikers wel en niet kunnen doen op de desktop? Het aandachtspunt bij deze aankondiging is dat bij grote aantallen geïnstalleerde desktops de controle en de koppeling aan de 'backend' infrastructuur zodanig zijn dat de machines operationeel en veilig blijven."

Kleine markt

De Linux-desktopmarkt is momenteel klein, beaamt Ferris. "Maar als je kijkt hoe hard het is gegaan in de serveromgeving, gaat ook de desktopmarkt flink groeien. We hebben niet de illusie dat we de helft van de Windows-markt gaan vervangen, maar we zijn er zeker van dat klanten Linux daar zullen inzetten waar het zinvol is."
Volgens Ferris gaat het dan om een omgeving met grote aantallen desktops of lichte client-omgevingen. "Dat is overal waar de klant veel controle nodig heeft over configureerbare clients en hij deze productief wil houden, zoals afdelingen waar de systemen de hele dag gebruikt worden voor gegevensinvoer. We zien bovendien een toename in webdiensten en het gebruik van browsers als applicaties. Het inloggen in de achterliggende infrastructuur is niet altijd meer vereist. Dan worden vraagstukken als controle, 'uptime' en beveiliging belangrijker dan bestandsformaat of besturingssysteem. Klanten zullen het beste platform hiervoor kiezen."
Bij de lancering van de Red Hat Desktop in Londen kondigden verschillende strategische partners, waaronder VMWare, Real, Macromedia, Adobe en Citrix, aan dat zij applicaties geschikt maken voor het product. De desktopsoftware zal Agfa monotype fonts bevatten, inclusief Albandy, Cumberland en Thorndale, alsmede de Adobe Acrobat Reader en Plugin 5.08; Macromedia Flash Plugin 6.0.8, Citrix ICA Client 7.00 en Realplayer 8.0.
In Europa gaat Red Hat op de desktopmarkt niet alleen de concurrentie aan met Microsoft, maar ook met HP, Sun en Novell, dat in januari Suse Linux overnam. Hoewel Red Hat Desktop gebruikmaakt van het merendeel van de bestaande Workstation-clientcode van het bedrijf, biedt de integratie met zijn Network-services en SELinux een onderscheidend voordeel boven andere Linux-concurrenten en Microsoft, claimt ceo Matthew Szulik. De topman zei in Londen dat het desktopproduct ook de wind in de zeilen krijgt omdat veel bedrijven momenteel voor een vervangingsvraagstuk staan, en daarmee voor de keuze tussen Linux en Windows. Daarnaast denkt hij dat de Europese markt de grootste kansen biedt omdat veel Europese bedrijven de nieuwste licentieovereenkomst van Microsoft nog niet ondertekend hebben.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-21T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.