Fors banenverlies bedreigt ict

Dit jaar zullen in Nederland zo'n vijftienduizend banen verdwijnen als gevolg van offshore uitbesteding. Dat concludeert Ernst & Young naar aanleiding van het tweemaandelijkse onderzoek ICT Barometer, waarin 628 directeuren, managers en professionals worden ondervraagd.

Volgens bijna de helft van de ondervraagden tast dit de concurrentiepositie van Nederland op technologisch gebied aan. Een resultaat is dat het uitbesteden van ict-werkzaamheden naar andere landen het voor Nederland mogelijk maakt zich meer toe te leggen op werkzaamheden met toegevoegde waarde. De respondenten schatten dat de tarieven in offshore-landen gemiddeld 30 procent bedragen van de Nederlandse tarieven. De gebieden die vooral in aanmerking komen voor uitbesteding zijn softwareontwikkeling en ict-oplossingen, gevolgd door helpdesk, callcenters, webontwerp en ict-onderhoud. Bij 8 procent van de ondervraagden is er op dit moment sprake van uitbesteding van ict naar het buitenland. Vooral bedrijven met minstens vijfhonderd werknemers gaan over tot offshore ict-uitbesteding. Van de bedrijven die dit niet doen, verwacht 15 procent dat in de toekomst wel te gaan doen. Dat zijn vooral grote bedrijven en ondernemingen in de dienstensector en de productie/industrie. Binnen de overheid is vrijwel geen sprake van offshore uitbesteding.
Uit een studie van onderzoeksbureau IDC komt ook naar voren dat er de komende jaren Nederlandse ict-banen verloren gaan. Hier is echter sprake van 'enkele tienduizenden' werkplekken. Volgens IDC groeit de markt voor offshore uitbesteding van 1 procent in 2003 naar 9 procent in 2007. "De werkloosheid in de ict-branche zal flink stijgen", voorspelt research director Benelux Peter Vermeulen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-14T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.