Allianties met Microsoft en Compaq kenmerken CA World

Charles Wang blijft op acquisitiepad

Softwareleverancier Computer Associates (CA) heeft op zijn jaarlijkse conferentie CA World in New Orleans een aantal belangrijke samenwerkingsverbanden en productvernieuwingen aangekondigd. Integratie van CA's beheersoftware Unicenter TNG in Windows NT 5.0 en een alliantie met Compaq waren het opmerkelijkst.

Voor de integratie van de zogenoemde Real World Interface in NT 5.0 heeft CA de beschikking gekregen over de broncode van Microsofts besturingssysteem. Een privilege dat weinig bedrijven kennen. Zoals Computable vorige week al meldde, hoopt CA met de levering van de 'kale' versie in NT de complete versie van de beheersoftware in grote volumes te gaan verkopen.
Net zo lucratief is wellicht de samenwerking met hardwareleverancier Compaq. Deze gaat wereldwijd zijn servers en werkstations uitrusten met Unicenter TNG Framework. De netwerkmanagementsoftware wordt voorgeconfigureerd en voorgeïnstalleerd, wat de implementatietijd moet verkorten. Bestaande klanten van Compaq krijgen eveneens de beschikking over Unicenter TNG Framework.

Gedragspatronen

De distributie van de oplossing verloopt via de verkoopkanalen van beide bedrijven. In de Verenigde Staten, waar dit reeds in volle gang is, zijn ook Compucom Systems en Vanstar ingeschakeld. Voor de implementatie van Unicenter-software wil Wang zijn eigen service-organisatie uitbouwen. Compaq-directeur Pfeiffer wees erop dat als de acquisitie van Digital goedgekeurd is en zijn beslag krijgt, de dienstverleningsorganisatie van Digital mede op Unicenter gericht zal worden. De CA-software zal ook geïnstalleerd worden op de vele machines in de overvolle magazijnen van Compaq.
Ook de opvolger van Unicenter TNG (The Next Generation) was in het nieuws: Unicenter TND (The Next Dimension). De belangrijkste vernieuwing hier betreft het introduceren van het begrip 'tijd', zo maakte Wang bekend. Unicenter TND, dat in de loop van 1999 op de markt verschijnt, maakt gebruik van neurale-netwerk agenten ('neugents'). Deze voorspellen op basis van 'gedragspatronen' van het netwerk welke problemen zich waar, wanneer en met welke waarschijnlijkheid voor gaan doen. Zo heeft een netwerkbeheerder vooraf inzicht in de status van de IT-infrastructuur. Ook is het mogelijk de tijd terug te draaien om te zien welke gebeurtenissen hebben geleid tot problemen. De neugents zijn voor het beheer van servers ook beschikbaar voor Unicenter TNG versie 2.2, die sinds vorige week op de markt is. Het bereik van neugents in TND strekt verder. Naast servers controleren deze alle netwerkcomponenten, zoals routers en hubs.

Tien miljard op tafel

Tot slot meldde Wang vorige week dat CA koste wat kost in de service-industrie zal gaan. Hij ziet de dienstverlening en implementatie rond Unicenter als cruciaal. Na de mislukte acquisitiepoging van CSC heeft Wang zijn doelstelling niet, maar zijn strategie wel veranderd. "Het leveren van diensten is belangrijk omdat we een complete oplossing willen verkopen. Als een klant vraagt hoe hij van A naar B moet, dan verkoop je hem toch ook geen bouwpakket met auto-onderdelen maar een complete auto", redeneert Wang. Naast autonome groei van zijn huidige bestand van elfhonderd consultants, wil softwareleverancier CA met kleinere maar talrijkere strategische acquisities zijn dienstenorganisatie op poten zetten.
Volgens de zelfverzekerde Wang staan verschillende organisaties in de rij om met CA in zee te gaan; vooral in Amerika, maar ook in Europa. "Veel bedrijven kijken hun ogen uit naar de tien miljard dollar die CA binnen twee weken op tafel wist te leggen en denken: 'daar willen wij ook wel wat van hebben'", aldus Wang. In Azië oriënteert de softwareleverancier zich nog op geschikte overnamekandidaten. CA zal zich met zijn groeiend service-apparaat vooralsnog op de bovenkant van de markt richten. Daarna komt de reeds door iedere softwarelevancier ontdekte exploderende middenmarkt aan de beurt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-08T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.