Ict-productiviteit Nederland blijft achter

Tekortkomingen in ict-onderwijs en minder dan gemiddelde ondersteuning voor zowel onderzoek en ontwikkeling als innovatie verkleinen het vermogen van Nederland om een grotere productiviteit uit ict te halen.

Dat is de conclusie van een onderzoek naar de ict-ontwikkeling in Europa, uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit (EIU) in opdracht van Microsoft. In maart 2000 legde de Europese Commissie een plan neer, de Lissabon Agenda, dat de voorwaarden moet scheppen voor een krachtiger en beter concurrerende economie in Europa. Het onderzoek van EIU geeft meer inzicht in de ict-ontwikkeling tot dusver.
Volgens het onderzoek, zijn de sterke punten van Nederland de competitieve telecommarkt, een sterk ontwikkelde ict-infrastructuur en goede toegang tot durfkapitaal. De zwakke punten zijn het onderontwikkelde ict-onderwijs en de relatief lage investeringen in r&d en innovatie. Volgens de onderzoekers zijn de recente belastingvoordeelmaatregelen voor onderzoek en ontwikkeling wel een stap in de goede richting. Tot slot moet de Nederlandse overheid meer doen aan de beschikbaarheid en verfijning van online publieke diensten. In een recent rapport van Capgemini over de voortgang van 'e-government' in achttien Europese landen komt Nederland slecht uit de bus. In de categorie algehele verfijning van online overheidsdiensten staat het op de negende plaats. Volgens de auteurs van het rapport ligt hier de grens tussen online informatievoorziening en interactie. In Nederland kan 26 procent van de overheidsdiensten via internet worden afgehandeld, tegenover 72 procent in Denemarken. Daarmee neemt Nederland een zestiende plaats in.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-07T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.