Ict leidt tot weinig economische groei

Europa blijft ondanks ambitieuze plannen nog steeds achter bij VS

Het lukt Europa nog niet om ict-investeringen om te zetten in economische groei. De plannen die de Europese Commissie in maart 2000 in Lissabon heeft neergelegd en waarin de voorwaarden moeten worden geschept voor een krachtiger en beter concurrerende economie in de EU hebben blijkbaar nog niet tot resultaten geleid.

Dat is de conclusie van een onderzoek naar de ict-ontwikkeling in Europa, uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit (EIU) in opdracht van Microsoft.
Vreemd genoeg leveren investeringen in ict de grootste en meest ontwikkelde Europese economieën nog steeds geen productiviteitswinst op die vergelijkbaar is met die van de Verenigde Staten. De EIU concludeert dat er zes ict-factoren zijn die leiden tot economische groei: een cultuur waarin ondernemingen risico's durven nemen en innoveren, goed ontwikkelde ict-gerelateerde vaardigheden bij zakelijke managers, vrije concurrentie, verhoogde toegang tot risicokapitaal, onderzoek en ontwikkeling, en beveiliging, standaarden en bescherming van intellectueel eigendom. Op basis van empirische data hebben de onderzoekers een index voor ict-ontwikkeling ontworpen. Landen die bovenaan staan in deze kwantitatieve analyse van de onderzoekers scoren tevens het best in voornoemde categorieën.
Uit de analyse komt verder naar voren dat landen alleen meetbaar voordeel hebben wanneer ict als het overkoepelende niveau van ict-ontwikkeling boven een bepaald niveau ligt. Landen die dit niveau hebben bereikt, kunnen redelijk voorspellen hoeveel het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking toeneemt als het niveau van de ict-ontwikkeling stijgt. Wat overheden vervolgens nodig hebben, is een duidelijke indicatie van de beleidsterreinen die van belang zijn om het cruciale niveau van ict-ontwikkeling te bereiken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-07T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.