Tekort aan automatiseerders neemt weer toe

Centraal Bureau voor de Statistiek telt achtduizend openstaande vacatures

Het aantal IT-vacatures is in het laatste kwartaal van 1999 weer toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op dit moment staan er achtduizend vacatures open, dat is duizend meer dan een kwartaal eerder. De krapte op de IT-arbeidsmarkt is veel groter dan in andere sectoren.

De metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven eens te meer aan dat de nood op de arbeidsmarkt voor automatiseerders onveranderd hoog is. Eerdere cijfers wekten de indruk dat de krapte iets afnam, maar dit beeld is inmiddels weer bijgesteld.
Het einde van deze ontwikkeling is nog niet in zicht. Branche-organisatie Fenit heeft berekend dat er momenteel een tekort van twaalfduizend automatiseerders bestaat en dat dit aantal de komende jaren toeneemt. In Europa loopt het tekort op tot 1,7 miljoen arbeidskrachten in 2003.

Amerika

Europa staat niet alleen in deze problematiek. In Amerika zijn de tekorten aan automatiseerders nog groter. Uit het onderzoek 'Bridging the Gap', uitgevoerd door The Information Technology Association of America, blijkt dat er dit jaar 1,6 miljoen banen voor automatiseerders ontstaan. Voor meer dan 50 procent - in totaal 840.000 - van deze vacatures zijn geen geschoolde mensen te vinden. In totaal groeit de beroepsgroep in Amerika uit tot tien miljoen mensen. In Nederland zijn ruim tweehonderdduizend professionals werkzaam in de IT.
In Amerika ondervindt het midden- en kleinbedrijf de grootste problemen bij de zoektocht naar geschikt personeel. Ruim 70 procent van de vacatures ontstaat bij ondernemingen met vijftig tot honderd werknemers. Deze bedrijven klagen ook het hardst over ongekwalificeerde sollicitanten.

Technici

Met name de automatiseerders die technische ondersteuning bieden zijn erg gewild in Amerika en dus ook moeilijk te vinden. Ongeveer eenderde van de nieuwe vacatures richt zich op deze professionals. Werkgevers zoeken technische ondersteuners voor installatie van software en hardware, het bij de tijd houden van configuraties en beheer van systemen.
Ook is er veel vraag naar mensen met Internetkennis. De opkomst van elektronische handel en interactieve media veroorzaakt deze groeiende behoefte. Ruim 13 procent van alle IT-vacatures is bestemd voor Internetspecialisten. Ook in Nederland ontstaat, in navolging van de Amerikaanse ontwikkelingen, steeds meer vraag naar webspecialisten.
Ontwerpers van databases en softwareontwikkelaars mogen zich eveneens verheugen in een grote belangstelling. Zij kunnen solliciteren op ruim 20 procent van de nieuwe banen.

Sociaal

Werkgevers zeggen dat goede technische kennis de belangrijkste kwaliteit van het personeel is. Daarnaast geeft bijna de helft van de bedrijven aan te selecteren op ervaring. Ongeveer eenderde vindt sociale vaardigheden belangrijker dan de technische kennis. Het gaat dan met name om communicatieve vaardigheden, flexibiliteit en analytisch inzicht.
Als werknemers niet aan deze eisen voldoen, onderscheiden managers een aantal methodes om hen te trainen. De belangrijkste is een opleiding aan een onderwijsinstelling. Verder nemen zij ook genoegen met scholing aan privé-instituten, seminars en informele trainingen. De kortere opleidingen achten zij met name geschikt voor de Internetspecialisten. Softwaremakers moeten langer in de schoolbanken plaatsnemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Michiel Couzy