Getronics: 'Kleine groep medewerkers vertraagt integratie'

Bij werknemers van het voormalige Wang Global bestaat na de overname door Getronics de nodige onrust en wantrouwen, zo meldde onze krant. Volgens Peter van Voorst, lid Raad van Bestuur van Getronics, gaat het om 'een kleine groep mensen die het proces van integratie vertragen'. In een open brief aan alle medewerkers van Getronics Nederland, die is uitgelekt naar de redactie van Computable, noemt hij de uitlatingen van de voorzitter van de OR van voormalig Wang Global 'schadelijk voor de onderneming', en roept hij allen op zich positief op te stellen.

"In het openingsartikel van Computable (31 maart) wordt gesproken over onrust en wantrouwen binnen de voormalige Wang Global-organisatie. De ervaringen van directie, management en medewerkers van Getronics met de medewerkers van voormalig Wang Global zijn daarentegen juist zeer positief. We ontmoeten enthousiasme, motivatie, professionaliteit en de wens om succesvol te zijn.

Onlangs werd Wang Global overgenomen door Getronics. Volgens de voorzitter van de ondernemingsraad van voormalig Wang Global heerst er sindsdien onrust onder de medewerkers. Peter van Voorst, lid van de Raad van Bestuur van Getronics, wijt dat aan een kleine groep leden binnen de ondernemingsraad die 'wantrouwend zijn en negatief ingesteld'. Hierdoor wordt de integratie vertraagd, zo stelt hij in een open brief aan de medewerkers van Getronics. Op deze pagina de bewuste brief en de reacties hierop van FNV en CNV.

Een klein aantal medewerkers van voormalig Wang Global stelt zich echter zeer kritisch en afhoudend op. Van deze kleine groep wil een klein aantal medewerkers zich kennelijk niet laten overtuigen en blijft volharden in een onwillige houding, gebaseerd op wantrouwen ten opzichte van Getronics.
Een aantal van de medewerkers dat zich door wantrouwen laat leiden, heeft ook zitting in de ondernemingsraad van ex-Wang Global. Gelukkig zijn er in die ondernemingsraad ook medewerkers met een zeer constructieve en positieve instelling, maar de werkwijze van de raad wordt echter nogal bepaald door de wantrouwend en negatief ingestelden. Door de tactiek van zeer strikt vasthouden aan formele en juridische procedures en door het stellen van eindeloze reeksen van vragen en het bespreken van een groot aantal onderwerpen die tot in het kleinste detail schriftelijk vastgelegd moeten worden, ontstaat een stroperige gang van zaken die tot verwarring en onoverzichtelijke correspondentie leidt.
Door deze werkwijze vertraagt de ondernemingsraad de afhandeling van de integratiethema's onder het mom van zorgvuldigheid en het verdedigen van de rechten van de medewerkers. Deze gang van zaken vraagt een onevenredige hoeveelheid tijd van het management en leidt tot niets.
De medewerkers van het nieuwe Getronics dreigen hiervan nu de dupe te worden. Zaken duren te lang of kunnen niet tijdig gecommuniceerd worden. Al uitvoerig is meerdere malen beschreven dat niemand erop achteruit gaat. Sommigen willen zich echter niet laten overtuigen. De overgrote meerderheid van de ex-Wang medewerkers echter wil gewoon aan het werk, zorgen dat de klanten tevreden zijn en wil aan zijn of haar professionele ontwikkeling werken. De arbeidsvoorwaardelijke aspecten worden vanzelfsprekend naar behoren geregeld. Dat heeft de directie meerdere malen bevestigd en dit is ook vastgelegd.

Richten op integratie

De uitlatingen van de voorzitter van de OR van voormalig Wang Global in de betreffende Computable suggereren dat er grote onrust binnen Getronics is en dat de zaken slecht geregeld zijn. Dergelijke uitingen zijn schadelijk voor onze onderneming, onze medewerkers en onze opdrachtgevers. Overigens, uitlatingen die zonder enig overleg aan het blad zijn gedaan. Dat zou je niet verwachten van een overlegorgaan.
Wij kunnen en willen niet werken op basis van wantrouwen. Iedere individuele medewerker heeft de keus om in deze arbeidsmarkt te gaan en staan waar hij wil. Iedere collega kan in principe ook in dienst treden bij Getronics Nederland en hoeft helemaal niet te wachten op een akkoord tussen de directie en de Ondernemingsraad. Ieder individu die zich bij zijn of haar manager meldt en een dergelijke stap neemt, zal vanzelfsprekend hartelijk worden ontvangen en kan zich verder concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn: de klanten en de persoonlijke ontwikkeling.
Wij hopen en verwachten dat de wantrouwenden minder op de voorgrond zullen treden en de vele constructief en positief ingestelden met de directie verder samenwerken om van de integratie een succes te maken.
De reacties van vele medewerkers en vanuit de markt zijn zeer positief. Alle divisies in Nederland hebben zich binnen een tijdsbestek van slechts drie maanden de Getronics-identiteit aangemeten, dat is een prestatie op zich!
Getronics staat in Nederland voor veel veranderingen. Dat is genoegzaam bekend. Juist daarom is het van het grootste belang dat wij met z'n allen ons richten op de voltooiing van de integratie en aan de verdere uitbouw van onze onderneming en het benutten van de enorme kansen die ons als grootste ICT-aanbieder in Nederland worden geboden.
Ik heb er vertrouwen in dat wij met onze ruim 8.000(!) collega's het gaan maken. Met dank voor u aller medewerking.
Met vriendelijke groet, "
 
Peter van Voorst
lid Raad van Bestuur

 
Getronics: 'Kleine groep medewerkers vertraagt integratie'
CNV: kritiek OR serieus nemen
FNV: mail van Van Voorst is een gemiste kans
De Unie houdt even gas in

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Peter van Voorst