Vakbonden zien af van aanklacht

Pinkroccade overstag

Pinkroccade geeft zijn personeel alsnog loonsverhoging. Het kwam dit woensdagochtend overeen met CNV, De Unie en FNV. De vakbonden dreigden het bedrijf voor de rechter te slepen om naleving van de cao af te dwingen. Nu het weer wil praten over de afgesproken loonsverhoging, schorten de bonden deze procedure op.

Bonden en de ict-dienstverlener onderhandelen op 17 april verder over de loonsverhoging. "Beide partijen beseffen dat het lopende conflict een belemmering is voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf en de relatie tussen medewerkers en leiding onder druk zet", schrijft CNV vrijdagochtend aan de achterban.
Volgens dat schrijven zit daarnaast geen van de twee partijen te springen om het cao-conflict aan de rechter voor te leggen. "Zetten we die procedure door, dan kan ons dat later lelijk opbreken", verklaart onderhandelaar voor vakbond CNV, Wim Burggraaf.

Loonsverhoging

De partijen willen niets kwijt over de omvang van de loonsverhoging. Het wordt minder dan de 4 procent die in de cao is overeengekomen, denkt Burggraaf.
CNV stelde eerde al akkoord te gaan met 3 of 3,5 procent meer loon voor de medewerkers die normaal presteren. "Dat doet bij Pinkroccade zo'n 65 procent van de medewerkers", weet Burggraaf. FNV en De Unie hielden tot nog toe vast aan de afgesproken 4 procent.
Bij Pinkroccade hangt de uiteindelijke loonsverhoging af van de beoordeling van de prestaties en de plaats in de salarisschaal. Burggraaf: "Presteer je normaal of goed en zit je in het begin van je salarisschaal, zoals veel van de jonge medewerkers bij het voormalige Pink Elephant, dan krijg je een hoger percentage." Het percentage is lager voor de - vaak oudere - medewerkers wiens loon boven het midden van de schaal ligt.
Op 17 april wordt volgens Burggraaf onderhandeld ook over een de pensioenafspraken. "De regeling zoals het bedrijf die nu heeft, is kostbaar. Dat wordt onbetaalbaar; er moet iets anders voor in de plaats komen."
Verder onderhandelen de partijen op 17 april over een collectieve ontslagregeling, zegt Burggraaf. Bij de presentatie van de jaarcijfers op 14 maart maakte het bedrijf bekend vierhonderd van de tienduizend medewerkers te zullen ontslaan.
Voorzitter van de raad van bestuur Henk Bosma zei toen dat er zo'n zeshonderd medewerkers zonder opdrachten zijn. Met individuele vertrekregelingen wilde hij dit overtollige personeel aanzetten een andere werkgever te zoeken. Die uitspraak leidde tot irritatie bij de vakbonden. Volgens hen is een collectieve regeling verplicht als meer dan twintig medewerkers worden ontslagen.
Pinkroccade-woordvoerder Kwakkenbos ontkent dat over een collectieve regeling zal worden onderhandeld. Volgens hem gaat het bedrijf proberen via natuurlijk verloop en interne herplaatsing de hoeveelheid overtollig personeel te verminderen. "We hebben nog zo'n honderd vacatures."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-12T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.