Personeel Wang wantrouwt Getronics

Integratie van bedrijven veroorzaakt onvrede bij werknemers

De integratie van Wang en Getronics leidt tot onrust onder de voormalige werknemers van Wang Nederland. Vakbonden FNV en CNV melden dat 80 procent van de leden die van Wang afkomstig zijn, zich heeft uitgesproken tegen de cao van Getronics. De voorzitter van de ondernemingsraad spreekt van een groot wantrouwen jegens de overnemende partij.

Getronics nam in de zomer van 1999 Wang Global over. De zevenhonderd werknemers van Wang Global Nederland moeten hierdoor integreren in de nieuwe organisatie en vallen dus onder de cao die Getronics met de vakbonden heeft gesloten.
De meerderheid van de vakbondsleden die onder deze cao vallen, heeft inmiddels ingestemd met de overeenkomst. Opvallend was wel dat de vakbondsleden van het voormalige Wang niet kunnen leven met het akkoord. Ongeveer 80 procent stemde tegen.

Arbeidsvoorwaarden

Vakbondsbestuurder Gerard van Hees van FNV Bondgenoten zegt dat er onvrede heerst onder de voormalige medewerkers van Wang over de integratie met Getronics. "De arbeidsvoorwaarden van Wang waren altijd beter dan bij Getronics. In de huidige cao gaan de mensen er weliswaar niet op achteruit, maar zij zijn bang dat dit in de toekomst toch gebeurt."
Wim Burggraaf van CNV voegt toe dat de werknemers geen goede ervaringen met Getronics hebben. Zo moesten zij het nieuws van de overname uit de krant vernemen. "Hierdoor ontstaat een groot wantrouwen." De vakbondsbestuurder zegt dat de zaak zeer gevoelig ligt bij de voormalige werknemers van Wang. "Het is heel pijnlijk en lastig, maar ik begrijp de bezwaren."

Imago

Kees Schippers, voorzitter van de ondernemingsraad van Wang, zegt dat er duidelijk sprake is van onrust onder het personeel. Hij spreekt op persoonlijke titel. "Getronics heeft bij veel mensen van Wang een negatief imago. Dat speelt een rol. De vakbonden en Getronics hadden duidelijker moeten maken wat het personeel voor arbeidsvoorwaarden krijgt en welke overgangsmaatregelen worden getroffen." Volgens Schippers heeft een flink aantal mensen besloten om naar aanleiding van de overname te vertrekken. "Wang had altijd een personeelsverloop van ongeveer 4 procent. Dat is nu fors gestegen. De sfeer is hier niet echt prettig."
Volgens personeelsmanager Mattijs Kropholler van Getronics is er niet veel aan de hand. "Slechts 62 mensen hebben tegen de nieuwe cao gestemd. En dat is niet veel, want Wang telde ongeveer 700 werknemers." Kropholler vermoedt dat de tegenstanders van de cao de snelle ontwikkelingen niet meer zo goed kunnen volgen. "Zij zijn murw gebeukt na alle overnames die zij hebben meegemaakt. Wij hebben duidelijk gemaakt dat niemand er op achteruit gaat. Als zij niet willen luisteren, dan houdt het natuurlijk op."
De personeelsmanager geeft aan dat de voormalige Wang-medewerkers garanties hebben dat zij er niet op achteruit gaan. Hij vindt het verder logisch dat het personeelsverloop iets is gestegen. "Dat hoort nu eenmaal bij een grote overname. Bij een aantal mensen ontstaat onrust, maar wij blijven vertellen wat er gebeurt." Getronics geeft aan dat de integratie hoog op de agenda staat van de raad van bestuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-31T00:00:00.000Z Michiel Couzy