Automatiseerders eisen meer vrije tijd

Nederlandse automatiseerders willen minder werken. Uit een onderzoek dat vakbond FNV Bondgenoten samen met Computable uitvoerde blijkt namelijk dat maar liefst 83 procent van de IT'ers de mogelijkheid wil krijgen om in deeltijd te gaan werken. Het bedrijfsleven moet zich aan deze wens aanpassen om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt.

Tot nu toe heeft de IT-branche zich altijd verre gehouden van deeltijdwerk. Bedrijven vinden dit namelijk maar lastig, omdat de meeste klanten eisen dat de ingehuurde automatiseerders altijd aanspreekbaar zijn. Ook stelt deeltijdwerk het bedrijfsleven voor planningsproblemen. Een derde bezwaar van kortere werkweken is het verlies aan productiviteit. En dit is door de personeelstekorten moeilijk te compenseren.

Niet doof

Bedrijven kunnen niet doof blijven voor de wens van de werknemers. Wie zich niet aanpast, kan niet meer meedingen naar de hand van de schaarse automatiseerder.
Een aantal ondernemingen studeert al op de mogelijkheden om deeltijd in te voeren. CMG, het IT-bedrijf dat altijd weigerde dit soort regelingen op te stellen, gaat werknemers nu ook mogelijkheden bieden om korter te werken. Dat kan een ware doorbraak worden genoemd. Ook bij Getronics staan kortere werkweken op de agenda en Cap Gemini heeft het 'd-woord' eveneens uitgesproken.
De automatiseerders beperken zich wat hun wensen op het gebied van vrije tijd betreft niet tot deeltijdwerk. De grote meerderheid wil overwerk gecompenseerd krijgen in de vorm van extra vrije tijd of in geld. Ook willen zij extra vrije dagen kunnen kopen en dichter bij huis werken of zelfs helemaal vanuit hun woonkamer werken.  MC
 
Arbeidsvoorwaarden in de ICT-sector
Computable en FNV bondgenoten hebben een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de arbeidsvoorwaarden in de ICT-sector. Om uzelf een beeld te vormen van de wensen van ICT'ers ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden staat het hele rapport online.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-31T00:00:00.000Z Michiel Couzy