Brabantse ict vooral onbekend

Nauwelijks verschillen tussen ict'ers in Brabant en rest van land

ICT in de regio Het vergaat de ict-sector in Brabant niet anders dan in de rest van Nederland. Dat de tarieven ook hier onder druk staan, zal niemand verbazen. En op hun kennis van de Franse taal na zitten er evenmin verschillen tussen de Brabantse automatiseerders en die in andere provincies. Het meest opvallend: veel bekenden zitten er niet onder de ict-bedrijven in Brabant.

"De gouden tijden in de ict zijn ook hier voorbij." Leo Stegemans, in Eindhoven onderhandelaar voor dienstenbond CNV, hoort wel vaak van kleine ict-bedrijfjes die het moeilijk hebben, of zelfs omkieperen. "De tarieven staan enorm onder druk. Detacheringsbedrijven bieden drie ict'ers aan voor de prijs van één."
Net als in de rest van het land is de organisatiegraad onder automatiseerders laag. Stegemans onderhandelt vooral met de directie van grotere bedrijven, zoals Atos Origin. "Met die grote vallen nog wel loonafspraken te maken. Alhoewel Atos dit jaar de nullijn aanhoudt. Alle extra's waar de sector nog geen twee jaar geleden mee opviel, de lease-auto's, de mobieltjes, daar wordt nu op beknibbeld."

Ford Mondeo

Ook onderzoekster Esther Ramakers ziet weinig verschil tussen de ict'ers in Brabant en de rest van het land. Zij analiseert voor adviesbureau De Breed & Partners de gegevens bij die automatiseerders via de website van het bureau in Breda achterlaten. De ict'ers kunnen er hun beloning vergelijken met de rest, De Breed krijgt zo een algemeen beeld van de ict-sector. De lease-auto, gsm- of laptop-van-de-zaak, dat komt allemaal ongeveer evenveel voor. Ook volgen de Brabantse ict'ers bijvoorkeur een cursus communicatie of management, dat is al net zo in de rest van het land. Zelfs de meest gereden auto is gelijk, de Ford Mondeo.
Opvallende verschillen zitten er vooral in woon- en werkplaats. De meeste ict'ers die in Brabant werken, wonen ook in het zuiden, 84 procent. De voorkeur gaat blijkbaar uit naar Eindhoven, dat de stad waar met 14 procent, de meesten wonen en met 42 procent de meeste werken. De "gemiddelde ict'er" werkt volgens de cijfers van De Breed in Amsterdam (11 procent). (Het percentage ict'ers dat hier ook woont is veel lager, 5 procent.) In Brabant werken en in de randstad wonen, die pech heeft zo'n 10 procent.

Nul hits en science fiction

Hun grotere talenkennis daargelaten vallen de ict'ers in Brabant vooral op doordat ze bij relatief onbekende bedrijven werken. Uiteraard staan er in de provincie kantoren van de groten. Zo vindt je Atos Origin in Eindhoven en Veldhoven en Getronics in Eindhoven, Den Bosch en Rosmalen. Ook beursgenoteerd Simac uit Velhoven treft de lezer van Computable wel eens aan in de kolommen van het vakblad.
Niet dat Brabant helemaal geen aandacht krijgt. Het automatiseren van de politiediensten bijvoorbeeld is landelijk nieuws. Als eerste van alle politieregio's gaan de zes Brabantse, Zeelandse en Limburgese korpsen hun ict-infrastructuur en diensten samenvoegen. In Tilburg komt het rekencentrum die de 8500 agenten in de provincie van ict-diensten en digitale informatie gaat voorzien. Van hieruit worden ook de zesduizend werkplekken beheerd in de drie provincies. Die opdracht, ter waarde van 13 miljoen euro, ging naar weer een landelijk ict-bekendheid, Pinkroccade.
De meeste van de Brabantse ict-bedrijven blijken de landelijke vakpers echter niet op te vallen. Integrator Princen (Oss, maar met vestigingen in onder meer Nijmegen en Groningen), is daarvan een typisch voorbeeld. Het heeft zo'n negentig medewerkers in vaste dienst. Het zette vorig jaar zo'n 16 miljoen euro om, en stond vorig jaar voor de derde achtereenvolgende jaar op de lijst van snelst groeiende technologiebedrijven. Het werkt niet alleen voor lokale gemeenten of het mkb, op de klantenlijst prijken ook Organon en Akzo Nobel. Een zoektocht in de afgelopen zeven jaren Computablearchief levert echter nul hits op.

Science fiction

Wanneer er in de media wel aandacht is voor Brabant, dan is het onderwerp bijvoorbeeld Kenniswijk. In Helmond en Eindhoven wil de overheid vijftienduizend woningen aansluiten op glasvezel en breedbanddiensten. Het initatief voor de aanleg moet bij het bedrijfsleven vandaan komen. Het Rijk subsidieert het wel met 45 miljoen euro, maar dat is doordat het de gebruikers een eerste som geld geeft voor de aansluiting en de diensten. De aanbieders ondertussen staan niet bepaald te dringen om het glasvezelnetwerk aan te leggen, laat staan er diensten op te ontwikkelen. Schuldige is het slechte telecomklimaat. In Helmond zoeken ze daarom nog steeds naar een geldschieter die met 40 miljoen euro het risico wil nemen. De gemeentes zelf kunnen ieder moment het geloof verliezen in het proefproject. "Kenniswijk is science fiction", zo klonk het eind november op een raadsvergadering.
Veel ruimte krijgt het project ook niet meer in de kolommen van het vakblad. Het meest recente bezoek dateert van juni vorig jaar. Lag Helmond maar naast IJburg.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.