Vakbonden dagen Pink Roccade om uitvoering cao af te dwingen

Vier procent, niet minder!

Dienstenbond CNV gaat Pink Roccade via de rechter dwingen zich aan de cao te houden en over dit jaar 4 procent loonsverhoging te bieden. De drie ict-bonden willen daarnaast een collectieve regeling treffen voor de vierhonderd medewerkers waar het bedrijf van af wil.

Bezwaren Sociale Zaken
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de cao voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche niet algemeen bindend verklaren. Dat zegt bestuurder Maurice Limmen van de Dienstenbond CNV.
Het ministerie liet volgens hem de bonden CNV, FNV en De Unie onlangs weten dat teveel onderdelen uit de collectieve afspraak overeengekomen worden door werkgevers en ondernemingsraden. "Dit bedrijfsoverleg heeft een te grote invloed op de hardware-cao. De afspraken kunnen daardoor te specifiek worden, of te ruim." Bonden en werkgevers gaan overleggen hoe de bezwaren van het ministerie tegemoet te komen.
Pink Roccade, een van de grootste ict-bedrijven in Nederland, maakte twee weken terug bekend zo'n vierhonderd medewerkers te gaan ontslaan. Enkele maanden geleden besloot het al zonder overleg met de bonden de lonen te bevriezen.
Volgens CNV-bestuurder Wim Burggraaf scharen De Unie en de FNV zich achter het CNV-initiatief. "Afspraak is afspraak. Dat Pink Roccade die eenzijdig opzegt, dat pikken we niet."
Komende week gaan de bonden met Pink Roccade om tafel om over de reorganisatie te praten. Burggraaf verwacht dat er dan gesproken kan worden over 3 of 3,5 procent loonsverhoging. De vakbonden voelen zich echter verplicht te protesteren: "Als we hier niet tegen optreden, dan stelt een cao niet veel voor en kunnen wij wel inpakken." Burggraaf hoopt dat de gang naar de rechter een waarschuwing is voor andere ict-bedrijven.

Drempel

De vakbondsman wil dat Pink Roccade collectieve en geen individuele afspraken maakt met medewerkers waar het van af wil. De bedragen die Pink de medewerkers aanbiedt, zijn volgens hem alleszins redelijk. "Heeft een getroffene zicht op een nieuwe baan, dan kan hij er nog rijk van worden. Heb je geen zicht op werk, dan is het aannemen van het bod gewoon dom."
Het gaat Burggraaf ook om het principe. Pink coördineert volgens hem de ontslagprocedures niet goed. "Het wordt overgelaten aan de verschillende bedrijfsonderdelen, en daar gaat nogal wat mis."

Ook Getronics in beklaagdenbankje
De vakbonden verwerpen het plan van Getronics om voorlopig de lonen te bevriezen. De bonden hebben de laatste maanden hun achterban bij de ict-dienstverlener geraadpleegd. De leden willen - als ze normaal presteren - de in de cao overeengekomen loonsverhoging ontvangen. De FNV en De Unie houden vast aan 4 procent, CNV zet in op 3,25 procent. Onderhandelaar Maurice Limmen: "Onze achterban vindt verlies aan koopkracht vervelend. Het verliezen van hun baan is echter nog veel erger."

Hij vermoedt dat geen van de arbeidsbureaus akkoord gaat met de ontslagaanvragen. "Zodra een bedrijf meer dan twintig medewerkers ontslaat, is sprake van collectief ontslag. Het moet wel heel raar lopen wil Pink die drempel nergens overschrijden." Bij een collectieve regeling moet Pink zowel ondernemingsraad als vakbonden betrekken. "Dan gebeurt het niet dat het bedrijf mensen die al 25 jaar in dienst zijn, op straat zet. Dan is het last in first out, hoe pijnlijk ook."

Scherp

Pink Roccade-woordvoerder Paul Kwakkenbos wil over de procedure weinig kwijt. Volgens hem wacht het bedrijf de aanklacht van de bonden af. "Het is een vervelende situatie. Jammer dat ze het op scherp spelen."
Kwakkenbos: "Het bedrijf is sinds eind vorig jaar bezig de organisatie te versmallen. We hebben niet alleen teveel overhead, maar ook teveel medewerkers op de bank." Hij stelt dat tegen de zomer de meesten via herplaatsing en natuurlijk verloop zullen verdwijnen. Anderen krijgen niet vandaag of morgen hun ontslagbrief thuis. "We zijn niet bezig met het slijpen van messen. Het wordt een goed geregisseerd traject, dat de getroffenen goed begeleidt."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-29T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.