EC nog niet klaar met Microsoft

De Europese Commissie heeft nog enkele maanden nodig alvorens het tot een oordeel kan komen over mogelijk kartelgedrag van Microsoft. Dit laat de EC weten naar aanleiding van berichten vorige week dat een Europees oordeel elk moment was te verwachten.

Onder meer nieuwsdienst Reuters meldde dat het EC-onderzoek naar Microsoft nagenoeg klaar was. De betreffende werkgroep van de Europese overheid zou afstevenen op maatregelen tegen de Amerikaanse softwareproducent. Dit suggereert een al dan niet gedeeltelijke schuldbevinding.
Een woordvoerster van de Commissie ontkende dit nieuws later. "We boeken vooruitgang, maar hebben nu nog niets te melden." Een officieel besluit zal nog maanden op zich laten wachten, aldus de woordvoerster. "Dat oordeel wordt een Pyrrusoverwinning Tegen de tijd dat het hoger beroep is afgesloten, dat Microsoft zeker zal instellen, ziet de markt er al weer heel anders uit", aldus kartelwet-deskundige Kiran Desai uit Brussel tegen journalisten van Dow Jones.

Vrijgeven of ontkoppelen

De EC zou twee maatregelen overwegen: het openbaren van de netwerkprotocolcode die Microsoft gebruikt voor het aansturen van computernetwerken, en het ontkoppelen van het programma Mediaplayer van het besturingssysteem. Het is echter moeilijk om waterdichte regels op te stellen waarmee de EC het bedrijf kan dwingen concurrenten informatie te geven waarmee hun software en besturingssystemen dan net zo makkelijk samenwerken met Windows-servers als met niet-Microsoft-servers.
Het Microsoft-onderzoek is de grootste kartelzaak die Brussel onder handen heeft en loopt formeel al drie jaar. Voor die tijd was er reeds Europese aandacht voor Microsofts zakenpraktijken. De EC dient echter wel omzichtig te werk te gaan; vorig jaar zijn immers drie kartelbeslissingen van de EC teruggedraaid door de Europese rechter.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.