Onzekere tijden voor Novell

Voor Novells Netware lijkt het beslissende moment aangebroken. Onderzoeksbureau The Yankee Group stelt dat acht van de tien gebruikers van deze netwerkbesturingssoftware volgend jaar uitwijken naar Microsoft. Novells alternatief, Suse Linux, is onder Netware-klanten minder populair dan de Linux-distributie Red Hat.

Novell hoopt de Netware-gebruikers aan boord te houden door de applicaties op de Netware-kernel te poorten naar (Suse)Linux. De bekendmaking van de resultaten van het onderzoek (onder honderd klanten) door The Yankee Group is goed getimed. Deze week vindt in Salt Lake City Novells Noord-Amerikaanse gebruikersbijeenkomst plaats. De onderzoeksgroep prikkelt wel vaker de verhouding van Microsoft met open source-besturingssysteem Linux.
Het rapport verschijnt ook daags na het bericht over het vertrek van Novells technologietopman Alan Nugent, enkele maanden na het ontslag van vice-voorzitter Chris Stone, net als Nugent een voorvechter van de open source-strategie van Novell. "Een teleurstellende 'brain drain' voor een bedrijf dat net weer overeind krabbelt", aldus ict-onderzoeksbureau IDC.
Novell sprong in 2003 met veel kabaal op de open source-trein. Het kocht eerst Ximian, fabrikant van distributie- en desktopsoftware, en nam kort daarna de Duitse Linux-distributeur Suse over. Bij Novell-Nederland is begin februari het management opzij geschoven. Voorlopig staat het bedrijf onder leiding van de Zweed Anders Tornqvist.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-25T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.