Durfkapitaal gedijt niet in Benelux

'High-tech'-investeringen stijgen sterk in Europa

De investeringen van durfkapitaalverstrekkers in de Europese 'high-tech' sector zijn in 2004 sterk gestegen, meldt het Nederlandse onderzoeksbureau Tornado Insider.

Volgens de gegevens van Tornado Insider bedraagt het totaal geïnvesteerde bedrag over 2004 3,6 miljard euro, gespreid over 787 'high-tech' bedrijven. Dit is een stijging van het geïnvesteerde bedrag met ruim 34 procent.
Bijna alle onderdelen van de 'high-tech' sector deelden in de stijgende interesse; alleen 'materialen en nanotechnologie' en 'it-services' vielen buiten de boot. De sterkste stijger was 'energie en agricultuur', dat met 172 miljoen euro een stijging van 180 procent in durfkapitaal kende. 'Biotechnologie en gezondheidszorg' steeg ook fors, met 29 procent, tot 1,3 miljard, waarmee het de grootste slokop van de high-tech sector is. Op afstand volgt de softwaresector met 683 miljoen, 4,6 procent meer dan in 2003. Daarna volgen 'communicatie' (539 miljoen) en 'computers en elektronica' (461 miljoen).

Vroeg stadium

In tegenstelling tot de meeste Europese landen is het totaalbedrag aan durfkapitaal in België en Nederland gedaald. In België liep het terug van 75- naar 61 miljoen euro, en het aantal overeenkomsten daalde van negentien naar zes. In Nederland daalde het bedrag van 95- naar 88 miljoen, en het aantal deals van veertig naar 28. Het Verenigd Koninkrijk veroverde het leeuwendeel: 1,2 miljard, gespreid over 271 deals, een stijging van 28 procent in vergelijking met 2003. Duitsland komt met 553 miljoen op de tweede plaats, op de voet gevolgd door Frankrijk met 521 miljoen. Frankrijk maakte hiermee overigens een grote sprong: 60 procent meer dan een jaar eerder. Alleen Zwitserland deed beter: hier steeg het durfkapitaal met 71 procent tot 259 miljoen. Zwitserland scoort ook goed in de ranglijst van durfkapitaal per inwoner: met 34,80 euro per persoon moet het alleen Ierland (43,70 per inwoner) voor zich dulden.
Opvallend is ook de sterke stijging in durfkapitaal voor projecten die starten of in de eerste investeringsronde zitten: met 799 miljoen euro zijn de investeringen in bedrijven in een vroeg stadium gestegen met 57 procent.
Tornado Insider was verrast door zowel de sterke stijging als het groeiende aantal 'exits'; bedrijven die geen behoefte meer hebben aan durfkapitaal. Beide fenomenen zijn wel duidelijk verbonden, aldus Niels Valkering, hoofd onderzoek bij Tornado Insider. "Naarmate de exit-scenario's duidelijker worden, groeit bij de investeerders het vertrouwen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-18T00:00:00.000Z Stef Gyssels
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.