Bezittingen HP en Compaq in Nederland

Voor de beoogde huwelijkspartners Hewlett-Packard en Compaq slaat volgende week het uur van de waarheid. Op 19 maart moet duidelijk worden of de HP-aandeelhouders hun jawoord uitspreken, een dag later is het de beurt aan de Compaq-beleggers. Wat betekent dit voor de Nederlandse verhoudingen?

Niemand weet nog precies wat een eventueel samengaan van HP en Compaq voor consequenties zal hebben voor de wereldwijde operaties van de partners. Wordt er geherstructureerd, gesaneerd, gereorganiseerd, of blijft alles bij het oude? Wie gemakshalve uitgaat van de bestaande situatie, komt in Nederland tot een opgetelde omzet van ruim twee miljard euro, de optelsom over 2001 van HP (ruim één miljard) en Compaq (1,09 miljard).
Wie de recentste cijfers van IDC (zie tabel) erbij neemt, komt tot de conclusie dat HP en Compaq op het totale it-terrein over het laatste kwartaal van 2001 in Nederland een gezamenlijk aandeel konden claimen van 41 procent. Daarbij was Compaq goed voor 29,9 procent en HP voor 11,1 procent. Als het gaat om de desktopmarkt zijn de beoogde huwelijkspartners opgeteld zelfs goed voor 42 procent van de totale markt. Uitschieter is de servermarkt, waar het samengaan van HP en Compaq een marktaandeel van maar liefst circa 70 procent oplevert.
 
 
Omzet 2001
HP: ruim één miljard euro (fiscaal jaar 2001: van 1 november 2000 t/m 31 oktober 2001)
Compaq: 1,09 miljard euro (45 procent daarvan komt uit pc-producten, de rest uit dienstverlening, servers en opslagproducten).

 
Aantal werknemers
HP: 1430 medewerkers (daarnaast biedt het concern werk aan meer dan 1600 employees in diverse vestigingen en bedrijven die in opdracht van de firma werken)
Compaq: 1500 medewerkers (dit zijn uitsluitend de employees die voor de Nederlandse activiteiten werkzaam zijn)
.
 
Vestigingen
HP: Amstelveen (hoofdkantoor, marketing, sales, service, consultancy), Amsterdam-Sloterdijk (service & support), Amersfoort (logistiek centrum en product completion factory), Amsterdam (HP Open View) en Nieuwegein (HP Nederland Datacenter). Daarnaast biedt HP werk aan toeleveranciers als SGI in Heerenveen.
Compaq: Gouda (hoofdkantoor, servicecentra), Utrecht (kantoren), Hoogeveen, Best en Amsterdam. Daarnaast is in Nederland in Gorinchem het Europese distributiecentrum gevestigd en in Nijmegen het Europese Storage Competence Centrum.


Vierde kwartaal 2000Vierde kwartaal 2001Groeicijfer
Compaq24,7 procent29,9 procent3,3 procent
HP9,7 procent11,1 procent- 2,1 procent
Dell10,5 procent13,6 procent10,5 procent
Nec9,7 procent6,5 procent- 43,1 procent
IBM9,0 procent4,5 procent- 57,1 procent

Marktaandeel verkoop computerproducten Nederland (bron: IDC)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-15T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.