Kleine winst Triple P wekt weer enig vertrouwen

Het lek bij Triple P lijkt gevonden, maar door een netto-verlies van 19 miljoen gulden in 1996 is de vermogensstructuur behoorlijk aangetast.

Omdat in het vierde kwartaal een kleine winst werd behaald, krijgt de directie na een rampzalig verlopen derde kwartaal weer wat meer vertrouwen in de toekomst.
Het operationeel verlies over 1996 bedroeg 2,2 miljoen gulden. Samen met een al eerder aangekondigde reorganisatielast van 16,5 miljoen gulden resulteert dat in een verlies van bijna 19 miljoen gulden. Ook voor het lopende jaar hoeft nog niet veel te worden verwacht.
Topman F. Khaleghi Yazdi hoopt dit jaar een bescheiden winst te kunnen behalen, hoewel dat niet erg zeker is. Extra reorganisaties bij de slecht lopende ex-MAI vestigingen in Duitsland zijn allerminst uitgesloten. Die zouden dit jaar nog eens 3 miljoen gulden aan kosten kunnen vergen. Maar de van HCS afkomstige Khaleghi Yazdi stelt dat daar de nodige besparingen tegenover staan.

Omzet

De in Iran geboren Triple P-topman is duidelijk bescheidener geworden in zijn verwachtingen. Begin vorig jaar sprak hij nog over een omzet van 1 miljard gulden binnen drie jaar en een winstmarge die van 3 procent van de omzet naar 13 procent moet groeien. Nu een jaar later blijkt de omzet volledig te stagneren. De omzet kwam evenals in 1995 uit op 347 miljoen gulden. In de laatste drie maanden van 1996 daalde de omzet zelfs met 5 procent vergeleken met een jaar eerder.
Een winstniveau van 130 miljoen gulden op een omzet van 1 miljard gulden in 1998 - zoals een jaar geleden voorspeld, lijkt volstrekt onhaalbaar. In De Telegraaf zegt Khaleghi Yazdi 1997 te beschouwen als een jaar van consolidatie. Het volgend jaar moet het jaar van de waarheid worden. "Dan moeten we agressief de lijn weer oppakken," zo verklaart hij.
Overigens geeft de topmanager toe de nodige fouten te hebben gemaakt. Hij zag te laat in dat het management achter was gebleven bij de groei in de jaren 1994 en 1995. Vooral in de overname van de Europese vestigingen van MAI heeft hij zich enorm verslikt. MAI Europa dat software maakt voor het transportwezen en de gezondheidszorg, werd eind 1994 gekocht van een bankenconsortium. Dit bedrijf dat in 1993 ongeveer 200 miljoen gulden omzet draaide, bleek moeilijk in te passen. Bovendien was er sprake van een andere bedrijfscultuur.
Begin februari is Jan Willem Baud toegevoegd aan het management. Hij is belast met de leiding over de dagelijkse gang van zaken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-14T00:00:00.000Z Correspondent