Ordina beperkt schade

Directeur Kasteel roept politiek Den Haag op tot ict-daadkracht

Automatiseerder Ordina heeft gegeven de huidige lastige marktomstandigheden in 2002 niet eens zo gek gepresteerd. Bestuursvoorzitter Ronald Kasteel beweert zelfs ondanks terugvallende omzet en winst marktaandeel te hebben gewonnen.

Jaarcijfers
Ordina behaalde vorig jaar een omzet van 397,6 miljoen euro, een daling van 10 procent ten opzichte van de omzet over 2001 (444 miljoen). De nettowinst zakte met 38 procent van 29,2 miljoen in 2001 naar 18,1 miljoen euro. Het aantal medewerkers daalde in 2002 van 4245 naar 3754 door een ontslagronde en een ongewenst verloop van ruim 10 procent.
In het persbericht over de jaarcijfers schetst u een somber beeld van de wereldeconomie. Desondanks vindt u dat Ordina in dit zwakke klimaat goed heeft gepresteerd. Hoe zit dat?
"We hebben de concurrentie verslagen. De markt voor ict-dienstverlening nam in 2002 met meer dan 15 procent af. Wij zaten daaronder, zij daarboven. Onze keuze om ons op Nederland te richten, betaalt zich uit. We hebben hier een solide basis: van onze omzet komt 51 procent - een toename van 3 procent - uit onze klanten-top-tien. Bovendien is het besturen van een Nederlandse organisatie al complex genoeg."
 
Top Tien
Opmerkelijk genoeg maakte Kasteel van Ordina tijdens zijn presentatie een lijst openbaar van zijn grootste klanten:
ABN Amro
ING Groep
Ministerie van Financiën
Ministerie van Justitie
Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Philips
Politie
Rabobank Groep
Shell
Uitvoering Werknemers Verzekeringen UWV
KPN is dit jaar uit de top tien van grootste weggevallen.
Wat is hiervoor uw verklaring?
"Ordina is een weerbare organisatie. Het bedrijf is financieel stabiel en schuldenvrij. Ook hebben we tijdig aan de kostenkant ingegrepen door eind 2001 250 man te ontslaan. Belangrijker nog vind ik dat we geen enkele klant hebben verloren, ook al beperken organisaties het aantal voorkeursleveranciers. Ook winnen we genoeg tenders. Probleem is echter dat zij het werkelijke startschot steeds uitstellen vanwege de huidige malaise. Of opdrachten worden in stukjes opgeknipt, zodat ze makkelijker te stoppen zijn. Dit heeft zijn weerslag op onze bezettingsgraad en resultaten.
 
U wijst ook op het stilvallen van de bestedingen bij de overheid. De vorige kabinetscrisis en de huidige formatie vormen in uw ogen een rem op de ict-investeringen. Hoe erg is het?
Voor het eerst stelt de overheid investeringen in ict uit. Dat rijmt overigens niet met uitspraken van politici dat ict een belangrijke rol speelt bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken rond zorg, veiligheid en onderwijs. Het wordt tijd dat de politiek de daad bij het woord voegt.
 
Zou lobbyen helpen?
Ik betwijfel dat. Ik bemoei me wel actief met commerciële trajecten door me vrij te maken voor overleg op topniveau. Dat vergroot onze betrokkenheid.
 
Twee weken geleden kondigde Ordina aan opnieuw medewerkers (225) te ontslaan, met name binnen de overheidsdivisie en de activiteiten rond ingebouwde software. Bent u nu uitgereorganiseerd?
Als de situatie blijft zoals die is na deze sanering, zeg ik 'ja'. Verslechtert de marktconditie, dan ontkomen we niet aan verdere maatregelen.

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-07T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.