Rietveld: 'Debâcle Novell en WP werd snel zichtbaar'

UTRECHT - Novell heeft grote fouten gemaakt na de overname van Wordperfect in maart 1994. Volgens Ad Rietveld, een van de eerste Nederlanders die doordrong tot de top van het Amerikaanse IT-bedrijfsleven, was Novell duidelijk in twee kampen verdeeld. Een deel van het management zag het van begin af aan niet zitten met de nieuwe overname.

Rietveld sprak vorige week vrijdag op uitnodiging van de ASA Onderwijsgroep voor het eerst sinds zijn vertrek bij Novell in het 'openbaar' over zijn loopbaan. Onder het motto 'Leven is het meervoud van Lef' gaf hij een opzienbarende blik achter de schermen.
Hij verhaalde over de wijze waarop de overname van Wordperfect door Novell zijn beslag kreeg en deed precies uit de doeken hoe Novell op het laatste moment door de Wordperfect-top voor het blok werd gezet. Als Novell niet meteen toehapte en fors in de buidel tastte, dan zou Wordperfect door Lotus worden gekocht.
Minstens zo zenuwslopend was de aankoop van de Quattro Pro spreadsheet-activiteiten. Borland-topman Philippe Kahn die bekend stond als een gewiekst zakenman, mocht niet weten hoe zeer de combinatie Novell/Wordperfect deze spreadsheets nodig had om alle software gebundeld ('suite') te kunnen verkopen.

Eigenzinnig

Rietveld werd in Utah 'The man with the funny accent' genoemd. Als tamelijk eigenzinnige Hollander moest hij werken in een omgeving met een strenge geloofsovertuiging en keiharde markteisen. De 41-jarige Rietveld zit al 22 jaar in de automatisering. Aanvankelijk ontwikkelde hij software. Later werd hij vooral een marketing-man. In 1988 nam Wordperfect zijn eigen software-distributiebedrijf Deltaware over. Twee jaar later werd hij vice president verkoop en marketing voor Wordperfect in Europa. In 1992 kreeg Rietveld een korte telex van het hoofdkwartier in Utah om direct naar Amerika te komen. De Amerikanen zagen in hem de ideale man om Wordperfect te reorganiseren. Anderhalf jaar later kreeg hij zelfs de hoogste functie, namelijk die van 'president' en 'chief executive officer'. In 1994 werd Novell voor veel geld de nieuwe eigenaar van Wordperfect. Rietveld werd hoofd van Novell Applications Group. Ongeveer een jaar later had Rietveld het wel gezien bij Novell en keerde terug naar Nederland. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-08T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.