Top Getronics zwijgt over toekomst

Aandelenruil blijft belangrijkste instrument voor verlichting schuldenlast

De nieuwe Getronics-top liet bij de presentatie van de jaarcijfers niets los over hun toekomstplannen. Axel Rückert was afgelopen dinsdag 'elders bezig voor Getronics'. Klaas Wagenaar lichtte de cijfers toe: "Dit is de tweede week dat we hier zijn. Er is geen brand, maar we moeten wel alle veiligheidsmaatregelen nemen. We doen ons best om rust en kalmte in het bedrijf te krijgen."

Jaarcijfers
Voor het tweede achtereenvolgende jaar rapporteerde ict-dienstverlener Getronics een verlies. Dat daalde wel van 963 miljoen euro in de tweede helft van 2001 naar 413 miljoen euro, zo berekende persbureau Bloomberg.
Het verlies wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door afschrijving van goodwill, ontstaan na de overname van Wang Global in 1999 voor 2,3 miljard euro.
Dienstverlening leverde vorig jaar 1,723 miljard euro omzet op, zij het 8 procent minder dan in 2001. De omzet van de divisie Infrastructuur daalde het meest; de omzet van 1,112 miljard euro is bijna 18 procent lager dan in 2001. De derde tak, Business Solutions, droeg 760 miljoen euro bij, 12 procent minder dan het jaar ervoor. Hoeveel werknemers vorig jaar precies bij het bedrijf werkten, weet Getronics niet. Het aantal fte's bedroeg in 2002 24.978, 12,5 procent minder dan in 2001.
De jaaromzet in Europa, het Midden-Oosten en Afrika daalde naar 2,372 miljard euro, van 2,735 miljard in 2001. Verliezen werden geleden in Italië, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Saudi-Arabië.
De grootste verliezen zijn geboekt in Italië. Axel Rückert, de nieuwe topman, is er vorige week een dag geweest, aldus de kersverse financiële directeur Klaas Wagenaar. "In zo'n korte tijd kan je de situatie niet volledig begrijpen. We hebben daar 2500 medewerkers. Die zijn er door de grotere concurrentie niet in geslaagd een positieve bijdrage te leveren. Daar moeten we wat aan doen." Wagenaar liet bij de presentatie van de jaarcijfers niets los over de toekomstplannen.
Alle opties staan open, aldus de kersverse topman Klaas Wagenaar. Dat klinkt dreigend, geeft hij toe, maar volgens hem is het aanbod aan de obligatiehouders om hun schuldbrieven om te ruilen voor aandelen nog steeds het belangrijkste onderdeel van de operatie om van de 552 miljoen euro schuld af te komen.
Dat scenario is ingezet door zijn voorgangers, Peter van Voorst en Jan Docter. Door de einddatum voor het (tweede) aanbod uit te stellen van 4 naar 31 maart, laten de twee topmannen nog langer onzekerheid over het concern bestaan. Wagenaar: "Ons moet echter tijd gegund worden om de verschillende situaties in het bedrijf te bestuderen."
Het besluit om de schuldruil uit te stellen is genomen door de twee nieuwe directeuren. "Het is uitgesteld, niet afgezegd." Van de obligatiehouders is niet veel meer dan de totnogtoe bekende 60 procent akkoord met het aanbod. Overlegd is er echter ook niet. Pas nu de cijfers bekend zijn gemaakt, willen de twee gaan praten met obligatie- en aandeelhouders.

Rondhobbelen

Vooral in Nederland reageren Getronics-klanten bezorgd op de financiële perikelen. De twee hebben al aan "enkele van de grootste klanten uitgelegd wat onze intenties zijn en dat er geen reden tot bezorgdheid is".
Wagenaar bestrijdt dat klanten weglopen, iets waar zijn twee voorgangers dit jaar nog mee dreigden. "Als je hier pas vijf, zes dagen rondhobbelt, heb je nog niet met alle klanten gesproken. In het buitenland is er veel minder media-aandacht voor. Daar bellen de klanten niet dagelijks."

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-07T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.