'Frisse wind bij HP'

Carly Fiorina dwingt respect af

In de twee jaar dat Carleton 'Carly' S. Fiorina de scepter zwaait bij HP heeft zij de bezem flink door het technologiebedrijf gehaald. De gevolgen zijn ook in Nederland merkbaar.

Twee afdelingen voor de ontwikkeling van producten (computing- en printoplossingen) en twee afdelingen voor de verkoop van producten (consumenten- en zakelijke markt) resteren na de herstructurering die zij op mondiaal niveau in gang zette.
"Ze is een hele persoonlijkheid", omschrijft Jaap Kooman, voorzitter van de HP-gebruikersgroep Internex Nederland, Fiorina. "Ik heb een frisse wind opgemerkt sinds zij zitting heeft genomen in de top van HP. Zij komt op mij over als iemand die het in haar mars heeft om het bedrijf te veranderen. Ik moet hierbij wel aantekenen dat het misschien een constatering is die je achteraf aan je eerste indruk toevoegt."

Ziel verkwanseld

Er gaan stemmen op die beweren dat Fiorina's gecentraliseerde bewind indruist tegen de vrijheid die Bill Hewlett en Dave Packard werknemers boden om ideeën in te brengen. "Ik vind niet dat Fiorina de ziel van HP heeft verkwanseld ", constateert Kooman. "Integendeel. Ik denk juist dat ze het uitvindersidee, waarvan de HP-garage het ultieme symbool is, teruggebracht heeft in het technologiebedrijf. De verzuiling, die de opdeling in talloze productlijnen tot gevolg had, smoorde juist het initiatief van medewerkers. Door de organisatie van bovenaf te kantelen is er weer ruimte voor ideeën van onderaf gekomen. HP-labs, de plaats waar uitvindingen tot stand komen, is mijns inziens veel centraler komen te staan."
Dick Westerveld, algemeen directeur HP Nederland, omschrijft Fiorina als een charmante maar vooral ook capabele vrouw. "Bij haar bezoek in februari en vorig jaar aan HP Nederland is me duidelijk geworden dat ze meer dan alleen verkoper is. Haar rol als hoofd van de dienstverleningstak van Lucent, haar vorige werkgever, heeft van haar een strateeg gemaakt. Ze weet zowel technici als marketing-mensen voor haar ideeën te winnen."

Betere band

Westerveld plukt inmiddels de eerste vruchten van Fiorina's optreden. "Wij ervaren grotere vrijheid om de Nederlandse markt naar onze lokale wensen te bedienen. Ik constateer meer ruimte voor het kweken van een hechte band met gebruikers via de gebruikersgroep Internex Nederland. Daarnaast kunnen we beter inspelen op prijsvorming, mits we binnen de gestelde grenswaarden opereren."
Ook Kooman onderschrijft de versterkte band tussen Internex en HP Nederland sinds de komst van Fiorina. "De samenwerking tussen de gebruikersgroep en HP Nederland is nog nadrukkelijker geworden. Alleen al aan het budget voor de organisatie van gebruikersbijeenkomsten merken wij dat HP Internex een hogere prioriteit geeft. Ook is er structureel overleg tussen de leden van de gebruikersgroep en de directie van HP Nederland om lopende zaken kritisch en opbouwend te bespreken. Ik geloof zelfs dat deze Hollandse benadering model staat voor de samenwerking tussen Internex en HP in andere landen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-09T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.