Herstel (William ten Brink)

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar het aantal concrete tekenen van economisch herstel in de ict-sector neemt toe. KPN meldde eerder deze week eindelijk weer forse winst. De nummer één uit de Computable 100, de lijst van krachtigste ict-bedrijven in Nederland, noteerde een plus van 655 miljoen euro over het fiscale boekjaar 2003. Dienstenleverancier Getronics boekte vorig jaar een nettowinst van 246 miljoen euro, nadat het bedrijf in 2002 nog een verlies van 409 miljoen euro moest nemen.

Krap een jaar geleden voorspelde het Centraal Planbureau dat de ict-sector in 2004 weer zou aantrekken. Met een groei van vier procent, zo verwachtte het CPB toen, ligt deze boven die van de rest van het bedrijfsleven liggen. De omzetten in de sector zouden dit jaar met 4,5 procent toenemen.
Vertrouwelijk heeft het CPB vorige week nieuwe prognoses voor de economische ontwikkeling in 2004 en 2005 naar enkele departementen gestuurd. Het gaat om eerste voorlopige ramingen, vooruitlopend op het volgende maand te verschijnen Centraal Economisch Plan 2004.
Duidelijk is al wel, dat het CPB een belangrijke rol ziet voor ict bij economisch herstel. "Het Nederlandse bedrijfsleven kan nog steeds productiviteitsverbeteringen behalen door meer gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie en innovaties. Omdat veel bedrijven tot op heden relatief weinig in ict hebben geïnvesteerd, lijkt deze technologie nog steeds groeipotentieel te hebben voor de toekomst", stelde het bureau onlangs.
Het CPB wacht nog op laatste informatie, bijvoorbeeld van het CBS, alvorens definitieve ramingen voor het lopende en komende jaar vrij te geven. Hetzelfde CBS, dat afgelopen dinsdag bekend maakte dat het consumentenvertrouwen in februari met maar liefst 10 punten is gestegen, de grootste stijging sinds deze maandelijkse meting in 1986 van start ging. Nederlanders zijn opeens opvallend veel positiever over het economisch klimaat.
Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar die komt er wel degelijk aan.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-27T00:00:00.000Z William ten Brink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.