Legato koopt aanvulling

Doel is omzetgroei en uitbreiding portfolio opslagbeheersoftware

Legato heeft vorige week branchegenoot OTG Software overgenomen voor 406 miljoen dollar in contanten en aandelen. De leverancier van software voor opslagsystemen, die wereldwijd op de tweede plaats staat, versterkt hiermee zijn positie ten opzichte van concurrent Veritas Software, mondiaal de grootste.

OTG levert software voor databeheer en -toegang. Het heeft een jaaromzet van 65 miljoen dollar. Dit steekt schraal af tegen de 242 miljoen dollar omzet die Legato jaarlijkse boekt. Rivaal Veritas draait 1,5 miljard dollar omzet per boekjaar.
Legato staat de laatste jaren onder druk van Veritas, met name aan de bovenkant van de opslagmarkt. De koop van OTG lijkt het begin van een nieuwe concurrentieslag. Eén van de redenen voor de overname is OTG's virtualisatie-software Diskxtender, waarmee maximaal vijf nas-systemen (network attached storage) zijn te gebruiken als één groot opslagapparaat.

Overlap

De twee bedrijven hebben weinig overlap in hun productportfolio. De enige overlap betreft software voor hiërarchisch opslagbeheer (hsm). Legato-president David Wright liet direct weten dat het gecombineerde bedrijf OTG's hsm-product zal voeren. Analisten interpreteren dit als een erkenning dat de technologie van de aangekochte onderneming geavanceerder is dan de eigen technologie.
Wright erkent wel dat deze inlijving onderdeel is van de hersteloperatie die hij doorvoert. "Toen ik hier kwam, begonnen we met het weer gezond maken van dit bedrijf. Dat hebben we nu gedaan." De topman trad in oktober 2000 aan nadat Legato de resultaten voor 1999 naar beneden moest bijstellen en de voormalige directie was aangeklaagd door aandeelhouders.
Legato's lange termijnstrategie omvat een overgang naar een verkoopmodel dat indirecter is. Ook hier helpt de OTG-koop, aangezien dat bedrijf zijn producten vooral via oem-overeenkomsten in de markt krijgt. Legato heeft wereldwijd echter meer bereik middels eigen vestigingen en partners.

Meerwaarde

De koop wordt gefinancierd met 0,6876 aandeel Legato en 2,50 dollar in contanten voor elk aandeel OTG. Dit betekent dat de koper 11,13 dollar per aandeel OTG betaalt; een meerwaarde van 21 procent. De aandelenkoersen van beide bedrijven schommelen respectievelijk rond de 12,50 en 9,20 dollar.
De aandeelhouders van OTG hebben na de voltrekking van deze transactie 21 procent van het gecombineerde bedrijf in handen. Deze operatie moet tegen het eind van het tweede kwartaal afgerond zijn.
Het is nog niet bekend of en hoeveel ontslagen er vallen door deze overname. Legato had eind december 1338 werknemers, nadat het in het vierde kwartaal 129 banen had geschrapt. OTG telt vierhonderd personeelsleden. De directie van Legato laat weten dat omzetgroei, en niet kostenbesparing, het doel is van de overname.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.