Scholing kost ict'er 6 procent tijd

Ruim één derde van de automatiseerders verdient per jaar 75 duizend gulden

Gemiddeld verdient een automatiseerder in Nederland per jaar 88,6 duizend gulden. Het grootste deel van de Nederlandse automatiseerders, 37 procent, heeft een bruto jaarinkomen van minder dan 75 duizend gulden. Aan scholing besteden automatiseerders gemiddeld 6,1 procent van hun tijd. Dit blijkt uit 'Survey Dutch Ict Market' (DIM), vorige week gepubliceerd door VNU Business Publications.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Interview, dat voor het overzicht 914 ict'ers ondervroeg. DIM is de opvolger van het Branche-onderzoek Automatiseringsmarkt (BAM) dat sinds 1984 iedere twee jaar door VNU werd uitgevoerd. De opzet van DIM wijkt af van die van BAM; de resultaten van de twee zijn niet zonder meer te vergelijken. Toegevoegd zijn onder meer mensen die minstens 50 procent van hun tijd aan automatisering besteden. Bij BAM was dat 75 procent van de tijd. Tot de doelgroep behoren nu ook mensen die minstens 25 procent van hun tijd kwijt zijn met automatisering en zeer nauw betrokken worden bij beslissingen over de aanschaf van producten en diensten.
De inventarisatie, die afgelopen oktober en november plaats vond, verliep voor het eerst geheel via internet. Deelnemers kregen de vragen voorgeschoteld op een website. Volgens onderzoeker William Recker bevalt deze vorm van ondervragen uitstekend. Deelnemers kunnen zelf kiezen wanneer ze aan het onderzoek beginnen, en het beantwoorden van vragen is tijdelijk te onderbreken.

Specialist

De groep van automatiseerders is behoorlijk gegroeid. In 1994 telde Nederland zo'n 106 duizend automatiseerders, in 2000 zijn het er zo'n 234 duizend. Dit getal bepaalde Interview na een telefonisch onderzoek onder ruim vijftien duizend Nederlanders van vijftien jaar en ouder. Binnen de definitie vallen overigens alleen de ict'ers die minstens een kwart van hun tijd aan automatisering besteden, en dat niet als eindgebruiker, maar als specialist doen. Daarnaast hebben ze allen een mbo-opleiding of hoger en werken ze minimaal twintig uur per week.
De automatiseringsbranche is zelf de grootste werkgever voor ict'ers; 46,6 procent van de automatiseerders werkt bij een ict-bedrijf. Hierbij zijn softwarehuizen de grootste werkgevers (9,9 procent). Op de tweede plaats komen advies- en detacheringbureaus (8,7 procent), gevolgd door systeemhuizen (7,5 procent).
De volgende grote sector voor ict'ers is de overheid: ruim 10 procent van de automatiseerders werkt hierbij. De bouw neemt 9 procent van de automatiseerders voor zijn rekening, meer nog dan de financiële instellingen, die 7,6 procent in dienst hebben. In de handel en groothandel werkt slechts 3,7 procent van de ict'ers. Helemaal achteraan komen de transport- en opslagbedrijven, waar 3 procent van de automatiseerders een baan vindt.
De meeste automatiseerders (33,6 procent) werken bij een bedrijf met meer dan vijfhonderd werknemers. Iets minder (32,9 procent) werken er bij een bedrijf met tussen de honderd en vijfhonderd werknemers. 18 Procent zit bij een bedrijf met twintig tot honderd collega's, en de overige 15, 4 procent heeft nog geen twintig collega's.
 
 
Belangrijkste werkzaamheden

(technisch) beheer30,9%
planning en coördinatie25,5%
ontwerp/vooronderzoek24,7%
consultancy/adviseren (extern)23,9%
programmeren, bouw19,8%
leidinggeven, managen19,3%
marketing en/of verkoop8,1%
e-commerce, e-business7,1%

Volgens 'Survey Dutch ict market (DIM)' zijn automatiseerders het grootste deel van hun tijd bezig met technisch beheer. Dat kost zo'n 30 procent van de arbeidsuren.
Tweede tijdverslinder was vorig jaar planning en coördinatie, gevolgd door ontwerp, vooronderzoek, het geven van adviezen en programmeren. De minste tijd besteden ze aan marketing, verkoop, e-commercie, e-zakendoen en opleidingen. Aan het laatste besteden ze zo'n 6,1 procent van hun tijd.
Uiteraard hangt de tijdsbesteding nauw samen met de functie: systeem-, netwerk- en databasebeheerders zijn meer tijd kwijt (73 procent zelfs) met beheer, terwijl een hoofd automatisering of een informatiemanager er niet meer dan 22 procent van zijn tijd aan besteedt.

 
Beloning
Om de automatiseerders te paaien aan het onderzoek deel te nemen, beloonden de onderzoekers hen met 25 gulden, te besteden aan een goed doel of voor eigen rekening. De helft gaf aan dat het geld naar een goed doel kon. Onderzoeker William Recker: "Een handvol vertrouwde ons blijkbaar niet en gaven aan het geld eerst op eigen rekening te willen krijgen, om het daarna aan een goed doel te schenken."
 
Onderzoek
VNU Business Publications laat sinds 1984 iedere twee jaar de ict-markt onderzoeken. Het onderzoekt moet in beeld brengen hoe ict'ers op de hoogte blijven van ontwikkelingen in hun vakgebied. Het onderzoek wordt gebruikt om adverteerders en mediaplanners van informatie te kunnen voorzien over de omvang, de samenstelling en het mediagedrag van automatiseerders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-02T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.